Ετοιμάζεται η ευρωπαϊκή απάντηση στο μήνυμα που θα θελήσει να εκπέμψει από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο πλανητάρχης Ντόναλντ Τραμπ: «Πρώτα η Αμερική».
Πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα εμφανισθούν αυτή την εβδομάδα για να υπερασπισθούν το σύστημα των πολυμερών διεθνών σχέσεων πριν την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ. Πολιτικοί, επιχειρηματικοί ηγέτες, τραπεζίτες και celebrities θα συναντηθούν στις ελβετικές ‘Αλπεις για την τετραήμερη σύνοδο με θέμα «Δημιουργώντας ένα κοινό μέλλον σε έναν κατακερματισμένο κόσμο».
Μία δεκαετία μετά τη χρεοκοπία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers, που συνέβαλε στην πυροδότηση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, η οικονομική ανάπτυξη έχει επανέλθει και τα χρηματιστήρια φθάνουν σε ύψη – ρεκόρ. Παρά ταύτα, υπάρχει ένας επίμονος φόβος πολλών από τους συγκεντρωμένους στο Νταβός ότι οι καλύτερες οικονομικές προοπτικές μπορεί να μην είναι κάτι περισσότερο από έναν αντικατοπτρισμό, εάν μία σειρά φοβερών γεωπολιτικών απειλών – από τον προστατευτισμό και την κλιματική αλλαγή έως τις κυβερνοεπιθέσεις και τους κανονικούς πολέμους – ενισχυθούν το 2018.
Ο Τραμπ, που είναι ο πρώτος Αμερικανός Πρόεδρος μετά τον Μπιλ Κλίντον το 2000, ο οποίος θα παρακολουθήσει το συνέδριο στο Νταβός, αποτελεί πηγή μεγάλου μέρους αυτής της ανησυχίας μετά το πολυτάραχο πρώτο έτος του στην εξουσία, κατά το οποίο άλλαξε την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Το συνέδριο θα ξεκινήσει σήμερα με ομιλία του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι και θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, όταν ο Τραμπ αναμένεται να απευθυνθεί στο μεγάλο αμφιθέατρο, όπου μίλησε πέρυσι ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, προσφερόμενος να καλύψει το κενό παγκόσμιας ηγεσίας που δημιουργούσε η εσωστρέφεια της Ουάσιγκτον.
Ανάμεσα στις ομιλίες του Μόντι και του Τραμπ, οι ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών χωρών, που απουσίαζαν πέρυσι από το Νταβός και είναι ενθαρρυμένοι από την ανάκαμψη των οικονομιών τους, θα προσφέρουν ένα εναλλακτικό όραμα σε αυτό των Τραμπ και Σι, για τον οποίο οι Ευρωπαίοι λένε ότι απέτυχε να υλοποιήσει την υπόσχεση που έδωσε πριν από ένα έτος για το άνοιγμα της Κίνας σε ξένες επενδύσεις.
Πρωτοστάτης θα είναι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο νέος σταρ της ευρωπαϊκής πολιτικής, ο οποίος σε μία μη συμβατική κίνηση προσκάλεσε πολλούς από τους επιχειρηματικούς ηγέτες, που θα παραβρεθούν στο Νταβός, στο παλάτι των Βερσαλλιών τη Δευτέρα για να τους πιέσει να επενδύσουν στη Γαλλία. Όταν θα μιλήσει στο Νταβός αύριο, ο πρώην τραπεζίτης θα δώσει τη δική του «διάγνωση» για την παγκοσμιοποίηση και θα παρουσιάσει ένα όραμα για την αντιμετώπιση των διευρυνόμενων ανισοτήτων, της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ανόδου του εθνικισμού, όπως λένε σύμβουλοί του.
Τον Μακρόν θα ακολουθήσουν η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ, η οποία επιστρέφει στην παγκόσμια σκηνή μετά από μήνες πολιτικού αδιεξόδου στην πατρίδα της και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, που επιστρέφει στο Νταβός μετά από 20 χρόνια απουσίας.
Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είναι ένας μαραθώνιος συζητήσεων σε πάνελ, γευμάτων και κοκτέιλ πάρτι που αφορούν πολύ διαφορετικά θέματα, όπως την τρομοκρατία, την τεχνητή νοημοσύνη και την ευημερία. Η φετινή σύνοδος περιλαμβάνει πολλές συνεδριάσεις για τη σεξουαλική παρενόχληση, ως απάντηση στο κίνημα που ξέσπασε μετά τις κατηγορίες για ανάρμοστη σεξουαλική συμπεριφορά από τον παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάνστιν.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ