Novaya Gazeta: «Λουκέτο» στην εφημερίδα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δύο ημέρες μετά την ταφή του

Ρωσικό δικαστήριο ανακάλεσε την άδεια κυκλοφορίας της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta, του πυλώνα της ρωσικής ερευνητικής δημοσιογραφίας, που αναγκάσθηκε να διακόψει την έκδοσή της τον Μάρτιο εξαιτίας της καταστολής της κριτικής για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Το δικαστήριο Μπασμάνι της Μόσχας κήρυξε άκυρο το πιστοποιητικό αναγνώρισης (ως μέσου ενημέρωσης) της έντυπης έκδοσης της Novaya Gazeta», ανακοίνωσε στο Telegram ο διευθυντής της ρωσικής εφημερίδας, ο διευθυντής της οποίας, ο Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης του 2021.

Όπως κάποιοι επισημαίνουν, η άδεια κυκλοφορίας της εφημερίδας που είχε ως συνιδιοκτήτη των Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ανακλήθηκε μόλις δύο μέρες μετά την ταφή του τελευταίου ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ντμίτρι Μουράτοφ ετέθη το περασμένο Σάββατο επικεφαλής της επικήδειας πομπής του φίλου του και χορηγού της εφημερίδας.

Η Novaya Gazeta ιδρύθηκε το 1993 με τα χρήματα του Νόμπελ Ειρήνης του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και είναι γνωστή για τις εμπεριστατωμένες της έρευνες για την διαφθορά των ρωσικών ελίτ και τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κυρίως στην Τσετσενία.

Έξι δημοσιογράφοι της έχουν σκοτωθεί/δολοφονηθεί από την ίδρυσή της.

«Νέο πλήγμα» στην ανεξαρτησία των ρωσικών μέσων ενημέρωσης κατήγγειλε μετά την σημερινή δικαστική απόφαση ο ΟΗΕ, εκφράζοντας «βαθιά ανησυχία».

Η απόφαση αποτελεί «νέο πλήγμα κατά της ανεξαρτησίας των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, οι δραστηριότητες των οποίων έχουν ήδη περιορισθεί λόγω των νομικών απαγορεύσεων και των ενισχυμένων ελέγχων του κράτους που έχουν επιβληθεί μετά την επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας», δηλώνει σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραβίνα Σαμντασάνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP