Οι μάχες μαίνονται στο Νότιο Σουδάν επιδεινώνοντας περαιτέρω την ανθρωπιστική κρίση, ενώ στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας Αντίς Αμπέμπα, οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών έχουν βαλτώσει.
Στο πεδίο της μάχης, τόσο οι δυνάμεις των ανταρτών όσο και οι φιλοκυβερνητικές επιβεβαιώνουν τις συγκρούσεις στη στρατηγικής σημασία πόλη Μπορ, την πρωτεύουσα της ανατολικής πολιτείας Τζόνγκεϊ, 200 χλμ. βόρεια της Τζούμπα.
Η πόλη, η οποία σήμερα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, έχει αλλάξει τρεις φορές χέρια από την έναρξη των εχθροπραξιών τον περασμένο μήνα. Από την τοποθεσία Μινκάμεν, 25 χλμ. νοτιότερα, πολλοί πολίτες εγκαταλείπουν την πόλη για να γλιτώσουν από τις μάχες. Πιο μακριά ακούγονται πυρά βαρέος πυροβολικού.
«Οι άνθρωποι φεύγουν για να γλιτώσουν από τις μάχες που μαίνονται γύρω από τη Μπορ. Δεν σταματούν να καταφθάνουν καθημερινά με το πλοίο. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους βοηθήσουμε», δήλωσε ο Τζον Μάρα, συντονιστής ανθρωπιστικής επιχείρησης των τοπικών αρχών.
Άλλες συγκρούσεις σημειώθηκαν στη βορειοανατολική πετρελαιοπαραγωγό πολιτεία του Άνω Νείλου, όπου οι αντάρτες δηλώνουν πως επωφελούνται από τις νέες αποστασίες στις τάξεις του στρατού. Συγκρούσεις μαίνονται και στην επίσης πλούσια σε πετρέλαιο βόρεια πολιτεία της Ενότητας.
Το Νότιο Σουδάν, που ανεξαρτητοποιήθηκε από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011, πλήττεται από μάχες από τις 15 Δεκεμβρίου.
Οι συγκρούσεις άρχισαν μεταξύ μονάδων του στρατού πιστών στον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιρ και δυνάμεων πιστών στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ που αποπέμφθηκε τον Ιούλιο. Έκτοτε οι μάχες εξέλαβαν διαστάσεις, με την εξέγερση υπό τον Μάκαρ να στηρίζεται από μια ετερόκλητη συμμαχία στασιαστών διοικητών του στρατού και πολιτοφυλάκων εθνοτήτων.
Ο πρόεδρος Κιρ κατηγορεί τον αντίπαλό του Ρικ Μάκαρ και τους συμμάχους αυτού ότι οργάνωναν πραξικόπημα. Ο Μάκαρ διαψεύδει και κατηγορεί τον Κιρ ότι επιδιώκει να εξοντώσει τους αντιπάλους του.
Ανθρωπιστική κρίση
Στην Αντίς Αμπέμπα, το θέμα της απελευθέρωσης ένδεκα κρατουμένων, συνεργατών του Ρικ Μάκαρ, είναι στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που άρχισαν τη Δευτέρα.
Η Τζούμπα αρνείται να απελευθερώσει τους κρατούμενους αυτούς, δηλώνοντας ότι πρέπει όπως κάθε κατηγορούμενος να περάσουν από κανονική δικαστική διαδικασία. Η αντιπροσωπεία των ανταρτών στην Αντις Αμπέμπα θέτει ως προϋπόθεση το θέμα της απελευθέρωσης για την κατάπαυση του πυρός.
Επιστρέφοντας από μια αποστολή στη Τζούμπα χθες βράδυ, αντιπροσωπεία του ανατολικοαφρικανικού οργανισμού Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD), υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται οι συνομιλίες, δήλωσε ύστερα από συνάντηση που είχε με τους κρατούμενους αυτούς, ότι οι ίδιοι τόνισαν ότι «το καθεστώς της κράτησής τους δεν πρέπει να εμποδίσει την εξεύρεση συμφωνίας για μια εκεχειρία».
Η αμερικανική διπλωματία έκανε λόγο για «πρόοδο» των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. «Πιστεύουμε ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και να είναι παρόντες στις διαπραγματεύσεις του Igad», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζένιφερ Πσάκι.
Ο ακριβής απολογισμός της σύγκρουσης που σοβεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι τουλάχιστον χίλιοι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις μιλούν ήδη για χιλιάδες θύματα λαμβάνοντας υπόψη τη σφοδρότητα των μαχών στη Τζούμπα τις πρώτες ημέρες, αλλά και τις αιματηρές συγκρούσεις που συνεχίζονται στις πολιτείες: ‘Ανω Νείλος, Ενότητα και Τζόνγκεϊ.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 200.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν και τουλάχιστον 30.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα καταφεύγοντας κυρίως στην Ουγκάντα.
Σφαγές, βιασμοί, φόνοι εθνοτικού χαρακτήρα έχουν αναφερθεί και στα δύο στρατόπεδα και ο ΟΗΕ υποσχέθηκε να διεξάγει έρευνες. Η σύγκρουση έχει λάβει φυλετική διάσταση, με τους Ντίνκα στους οποίους ανήκει ο Σάλβα Κιρ να πολεμούν τους Νουέρ, τη φυλή του Ρικ Μάκαρ.
Η ανθρωπιστική κατάσταση δεν σταματά να επιδεινώνεται. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν Τόμπι Λανζέρ. «Είναι μια κρίσιμη περίοδος για τη χώρα. Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν».
«Παρότι ενισχύσαμε σημαντικά τη δράση μας τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό που μπορούμε να κάνουμε σήμερα δεν αρκεί», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Πέτερ Μάουρερ από την Τζούμπα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ