Νότια Κορέα: Η Βουλή καταψήφισε τον στρατιωτικό νόμο και ζητά άμεση άρση – Αποχωρούν οι στρατιώτες από το κοινοβούλιο

REUTERS/Kim Hong-Ji

Εκατοντάδες άνθρωποι άρχισαν να συρρέουν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, τοπική ώρα, έξω από το κοινοβούλιο στη Σεούλ, για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με τα πλάνα που μεταδίδονται απευθείας από τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα.

«Ανοίξτε την πόρτα, σας παρακαλώ. Η δουλειά σας είναι να προστατεύετε την Εθνοσυνέλευση. Γιατί κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια ενώ ποδοπατούνται οι βουλευτές;» φώναξε ένας άνδρας σε μια ομάδα αστυνομικών που φρουρούσαν τις πύλες του κτιρίου, το οποίο έχει σφραγιστεί.

Την ίδια ώρα, το κοινοβούλιο, με παρόντες 190 από τους 300 βουλευτές, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άρση του στρατιωτικού νόμου που επέβαλε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Γου Γουόν-σικ χαρακτήρισε «άκυρη» την κήρυξη στρατιωτικού νόμου.

REUTERS/Kim Hong-Ji

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζάε-μίουνγκ χαρακτήρισε «παράνομο» τον στρατιωτικό νόμο και κάλεσε τους πολίτες να διαδηλώσουν έξω από το κοινοβούλιο.

«Η παράνομη επιβολή στρατιωτικού νόμου από τον πρόεδρο Γιουν Σουκ Γέολ είναι άκυρη», είπε ο Λι, ο οποίος ηττήθηκε οριακά από τον Γιουν στις εκλογές του 2022. «Ελάτε τώρα στην Εθνοσυνέλευση. Κι εγώ πηγαίνω εκεί», ανέφερε νωρίτερα, μέσω του διαδικτύου, ενώ έκανε live μετάδοση την ώρα που έμπαινε στο κτίριο του κοινοβουλίου, πηδώντας ένα φράχτη, αφού δυνάμεις ασφαλείας είχαν μπλοκάρει την είσοδο.

Στα πλάνα που μεταδίδονταν ζωντανά από την τοπική τηλεόραση διακρίνονται οι στρατιώτες, που προφανώς επιχειρούσαν να μπουν στο κτίριο για να επιβάλουν τον στρατιωτικό νόμο, και τους υπαλλήλους της Εθνοσυνέλευσης να προσπαθούν να τους απωθήσουν ψεκάζοντάς τους με πυροσβεστήρες.

Yonhap via REUTERS

Ο προκάτοχος του Γιουν, Μουν-Τζάε-ιν, που πρόσκειται στο κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, ανέφερε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι η κορεατική δημοκρατία βρίσκεται σε κρίση. «Ελπίζω η Εθνοσυνέλευση να ενεργήσει γρήγορα για να προστατεύσει τη δημοκρατία από την κατάρρευση. Ζητώ από τον λαό να ενώσουμε δυνάμεις για να προστατεύσουμε και να σώσουμε τη δημοκρατία και να βοηθήσουμε την Εθνοσυνέλευση να λειτουργεί κανονικά», πρόσθεσε.

Μετά την ψηφοφορία της συνέλευσης, ορισμένα μέλη των ενόπλων δυνάμεων εθεάθησαν να βγαίνουν από το κτίριο, αναφέρουν οι New York Times, αφού ο πρέοδρος της Βουλής ζήτησε από τις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού να αποχωρήσουν με ψυχραιμία από το Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, μόνο ο πρόεδρος Γιουν μπορεί να επικυρώσει την άρση του στρατιωτικού νόμου. Οπότε, ο στρατιωτικός νόμος παραμένει σε ισχύ, παρά την καταψήφιση από την Βουλή, στην οποία έχει την πλειοψηφία η αντιπολίτευση.

Σε κατάσταση υψηλής ετοιμότητας οι Ένοπλες Δυνάμεις 

Το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap αναφέρει ότι ο υπουργός Άμυνας στη Νότια Κορέα Kim Yong-hyun κάλεσε τον στρατό να ενισχύσει την επαγρύπνηση του μετά την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου.

Ο Kim διέταξε επίσης μια συνάντηση βασικών διοικητών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

«Το υπουργείο έχει μετατοπιστεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου να έχουν διαταχθεί να παρουσιαστούν στη δουλειά και οι διοικητές ταγμάτων και μεγαλύτερων μονάδων να τίθενται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ανέφερε.

REUTERS/Kim Soo-hyeon

Το ίδιο μέσο μετέδωσε νωρίτερα, ότι ο Υπουργός Άμυνας ήταν αυτός που «έδωσε την ιδέα» στον πρόεδρο Γιουν για την κήρυξη στρατιωιτκού νόμου.

Με πληροφορίες από: Al Jazeera, AFP, Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters