Νορβηγία: «Εκτοξεύει» τις αμυντικές της δαπάνες – Θα αυξηθούν κατά 56 δις δολάρια μέχρι το 2036

Η Νορβηγία σχεδιάζει να αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες κατά 600 δισεκατομμύρια κορώνες (56 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2036, για να ενισχύσει την άμυνά της ενάντια στη Ρωσία και άλλες προκλήσεις ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας.

Οι συνολικές στρατιωτικές δαπάνες για τα επόμενα 12 χρόνια αναμένεται να ανέλθουν σε 1,62 τρισεκατομμύρια κορώνες, ανέφερε.

«Αυτό το σχέδιο αντιπροσωπεύει μια ιστορική ώθηση στις αμυντικές δαπάνες και περιλαμβάνει μια σημαντική ενίσχυση όλων των κλάδων των ενόπλων δυνάμεων», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιόνας Γκαρ Στόερ σε συνέντευξη Τύπου.

Οι προγραμματισμένες ετήσιες αμυντικές δαπάνες το 2036 θα είναι περίπου 83% υψηλότερες από το τρέχον επίπεδο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει σημαντικά τη συζήτηση στη Νορβηγία για τις αμυντικές δαπάνες, πυροδοτώντας μια συζήτηση για το πώς να προστατευτείτε από μια πιθανή ρωσική επίθεση. Η σκανδιναβική χώρα μοιράζεται σύνορα με τη Ρωσία στην Αρκτική.

Θα «πιάσει» τον στόχο του 2% του ΑΕΠ το 2026

«Η Νορβηγία θα ζήσει με μια πιο επικίνδυνη και απρόβλεπτη Ρωσία για πολλά χρόνια και πρέπει να προετοιμαστούμε γι’αυτό», ανέφερε η κυβέρνηση στο έγγραφο που παραδόθηκε στο κοινοβούλιο την Παρασκευή.

«Η σχέση με τη Ρωσία θα είναι για πολύ καιρό ακόμη απαιτητική και από πολλές απόψεις καθοριστική για την πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Νορβηγίας», πρόσθεσε.

Χάρη στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της, η Νορβηγία έχει πρόσβαση στα μετρητά που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τις αυξημένες αμυντικές δαπάνες χωρίς να περικόψει τις δαπάνες για νοσοκομεία ή σχολεία, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

Η Νορβηγία ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες το 2024 στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της, καθιστώντας την το τελευταίο κράτος μέλος του ΝΑΤΟ που φτάνει επίσημα έναν στόχο που έχει θέσει η στρατιωτική συμμαχία. Το Όσλο είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θα επιτύχει τον στόχο του 2% μέχρι το 2026. Το 2022 δαπάνησε το 1,57% του ΑΕΠ του στην άμυνα, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Πηγή: Reuters