Northern Edge 2019: Το αμερικανικό Ναυτικό στέλνει «μήνυμα» από τον Ειρηνικό [pics]

Η μεγαλύτερη αμερικανική άσκηση κοινών δυνάμεων στον Ειρηνικό, που ονομάζεται Northern Edge 2019 ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα στις 13 Μαΐου στην Αλάσκα, με την συμμετοχή δυνάμεων από την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και τους Πεζοναύτες.

Ωστόσο, αυτό το οποίο έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη εντύπωση, στους στρατιωτικούς αναλυτές και εμπειρογνώμονες είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό αποφάσισε να στείλει και ένα σύγχρονο αεροπλανοφόρο στο πλαίσιο της άσκησης, στέλνοντας παράλληλα και «μήνυμα» στην Κίνα και άλλες ανταγωνιστικές δυνάμεις της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, οι αξιωματούχοι του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού δήλωσαν ότι για πρώτη φορά σε 10 χρόνια, ένας αεροπλανοφόρο του Στόλου Ειρηνικού θα συμμετέχει στην άσκηση.

Αυτό,  προσθέτει ιδιαίτερη και ουσιαστική έμφαση στην άσκηση αλλά και συμβολικότητα, με τις ΗΠΑ να στέλνουν «μήνυμα» στις ανταγωνιστικές δυνάμεις στον Ειρηνικό, «φωτογραφίζοντας» την Κίνα.

Η δήλωση του αμερικανικού ΠΝ προσθέτει ότι «προσωπικό τόσο από αμερικανικές στρατιωτικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στον Ινδο-Ειρηνικό, θα συμμετάσχουν με περίπου 250 αεροσκάφη από όλες τις υπηρεσίες και πέντε πλοία του Ναυτικού».

Τι είναι και τι προβλέπει η άσκηση «Northern Edge 2019»

Η άσκηση Northern Edge 2019 είναι ένα από μια σειρά στρατιωτικών ασκήσεων της Διοίκησης του «Ινδο-Ειρηνικού» όπως ονομάζεται, με στόχο την προετοιμασία κοινών δυνάμεων για άμεση ανταπόκριση σε κρίσεις που ξεσπούν στο περιφερειακό επιχειρησιακό σύστημα του «Ινδο-Ειρηνικού».

Η άσκηση έχει σχεδιαστεί για να εντείνει τις ικανότητες των δυνάμεων σε τακτικό επίπεδο, για να βελτιώσει τις ικανότητες και σχέσεις των υπηρεσιών και δυνάμεων διοίκησης, ελέγχου και επικοινωνιών, καθώς επίσης στοχεύει στην αναβάθμιση της διαλειτουργικότητας και την εφαρμογή και ορθή ανάπτυξη επιχειρησιακών σχεδίων και προγραμμάτων.

Οι πιο σημαντικές Μονάδες που θα συμμετέχουν στην άσκηση Northern Edge 2019 είναι:

Η άσκηση Northern Edge 2019 είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση που έχει προγραμματιστεί στην Αλάσκα φέτος, όπου θα συμμετέχουν τόσο εικονικοί όσο και πραγματικοί δρώντες.

Με πληροφορίες από: Defence Blog