Nord Stream: «Οι δονήσεις οφείλονται σε εκρήξεις και όχι σεισμούς» λέει η Σουηδία – Σε συναγερμό και η Νορβηγία

Βέβαιος ότι η σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Βαλτική Θάλασσα και προκάλεσε ζημιές στον αγωγό Nord Stream, οφειλόταν σε εκρήξεις και όχι σε σεισμούς ή κατολισθήσεις του εδάφους, δήλωσε απόψε ο Σουηδός σεισμολόγος Μπγιορν Λουντ.

Η υπηρεσία Γεωλογικών Ερευνών της Δανίας ανέφερε επίσης ότι οι δύο δονήσεις που καταγράφηκαν τη νύχτα της Δευτέρας από σεισμογραφικούς σταθμούς στη Δανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία παρέπεμπαν περισσότερο σε εκρήξεις παρά σε σεισμούς.

Σύμφωνα με τον Λουντ, ο οποίος εργάζεται στο Εθνικό Σεισμικό Δίκτυο του Πανεπιστημίου της Ουψάλας, η δεύτερη έκρηξη ήταν ισχυρότερη και αντιστοιχούσε σε πυροδότηση 100 κιλών δυναμίτη. Τα στοιχεία που συνέλεξε ο ίδιος αλλά και οι συνάδελφοί του από άλλες σκανδιναβικές χώρες δείχνουν ότι οι εκρήξεις έγιναν στο νερό και όχι στον βραχώδη πυθμένα της θάλασσας.

Οι μετρήσεις ποιότητας του αέρα στο νησί Μπόρνχολμ της Βαλτικής έδειξαν ότι η διαρροή αερίου από τους αγωγούς Nord Stream συνιστά ασήμαντο έως και κανέναν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων της Δανίας.

Η Νορβηγία θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, μετά τις διαρροές αερίου στη Βαλτική Θάλασσα από τους αγωγούς Nord Stream και τις αναφορές για «δραστηριότητα» μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Βόρεια Θάλασσα.

Την είδηση αυτή μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB επικαλούμενο το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.

Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία της Σουηδίας έκανε γνωστό ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ» σχετικά με τη διαρροή στον αγωγό Nord Stream 1.

Το Κίεβο καταγγέλλει «τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη» από τη Μόσχα

Οι ανεξήγητες διαρροές που ανακαλύφθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα είναι το αποτέλεσμα «τρομοκρατικής επίθεσης σχεδιασμένης» από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα το Κίεβο, χωρίς να προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία.

«Η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης», έγραψε στο Twitter ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχαΐλο Ποντολιάκ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters