Nord Stream: «Η Δύση γνωρίζει τον άνθρωπο που χρηματοδότησε το σαμποτάζ» – Η Γερμανία ερευνά ύποπτο πλοίο

Ο άνθρωπός που χρηματοδότησε την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου «Nord Stream-1» και «Nord Stream -2» υπήρξε ένας Ουκρανός πολίτης που δεν σχετίζεται με την κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Times.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η οργάνωση των δολιοφθορών ήταν ιδιωτική πρωτοβουλία του εν λόγω Ουκρανού, ο οποίος πλήρωσε με δικά του χρήματα το μίσθωμα της θαλαμηγού, την πρόσληψη επίλεκτων δυτών, τα πλαστά διαβατήρια και τις αγορές εκρηκτικών που είναι διαθέσιμα μόνο στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Οι Times επισημαίνουν ότι οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες γνωρίζουν τον Ουκρανό που φέρεται να βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση. Το όνομά του δεν αποκαλύφθηκε για να μην προκληθεί σύγκρουση μεταξύ Ουκρανίας και Γερμανίας εν μέσω διαπραγματεύσεων για προμήθειες όπλων στο Κίεβο.

Επικαλούμενη στοιχεία που προέρχονται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, η εφημερίδα New York Times απέδωσε χθες το σαμποτάζ σε «μία φιλο-ουκρανική ομάδα», αλλά χωρίς την εμπλοκή του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Χθες ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρέζνικόφ, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν ενέχεται στο σαμποτάζ των δύο αγωγών. Επίσης χθες η σύμφωνα με την γερμανική Die Zeit, το γιοτ από το οποίο ξεκίνησε η επιχείρηση δολιοφθοράς των αγωγών είναι ιδιοκτησία εταιρείας που ανήκει σε δύο Ουκρανούς.

Με αφορμή τα εν λόγω δημοσιεύματα, ο υπουργός Άμυνας της της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους συνέστησε χθες από την πλευρά του «να μην εξάγονται εσπευσμένα συμπεράσματα».

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, τεράστιες διαρροές από τέσσερα σημεία έπειτα από υποθαλάσσιες εκρήξεις σημειώθηκαν στους αγωγούς που συνδέουν την Ρωσία με την Γερμανία, σε περιοχή των διεθνών υδάτων. Παρά τις έρευνες των παράκτιων χωρών (Γερμανία, Σουηδία και Δανία), η ευθύνη για την επίθεση παραμένει άγνωστη.

Η Γερμανία διεξάγει έρευνα σε «ύποπτο» πλοίο

Ένα πλοίο που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επιχείρηση δολιοφθοράς κατά των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 τον Σεπτέμβριο του 2022, ερευνήθηκε τον Ιανουάριο στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται στη Γερμανία για το συμβάν, ανακοίνωσε σήμερα η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η γερμανική εισαγγελία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «ερεύνησε ένα πλοίο από τις 18 ως τις 20 Ιανουαρίου 2023», καθώς υπήρχαν υποψίες ότι «ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη μεταφορά εκρηκτικών μηχανισμών» που προκάλεσαν τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 στη Βαλτική.

«Η ταυτότητα των δραστών και τα κίνητρά τους αποτελούν αντικείμενο της έρευνας που διεξάγεται», πρόσθεσε η εισαγγελία, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν είναι προς το παρόν δυνατό να κάνουμε εμπεριστατωμένες ανακοινώσεις για το θέμα, κυρίως σε ό,τι αφορά το ζήτημα η επιχείρηση δολιοφθοράς να οργανώθηκε από κάποιο κράτος».

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται στο φως την ώρα που πολλά μέσα ανέφεραν χθες, Τρίτη, ότι η έρευνα επέτρεψε να ταυτοποιηθεί ένα πλοίο το οποίο αναχώρησε από το Ροστόκ, λιμάνι στη βόρεια Γερμανία, τον Σεπτέμβριο με εξαμελές πλήρωμα και εκρηκτικά τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τις εκρήξεις στους αγωγούς.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Zeit και τα κρατικά τηλεοπτικά δίκτυα ARD και SWR, το πλοίο νοίκιασε εταιρεία με έδρα την Πολωνία, η οποία «φαίνεται να ανήκει σε δύο Ουκρανούς». Για την ενοικίαση χρησιμοποιήθηκαν πλαστά διαβατήρια.

Το πλοίο αναχώρησε από το Ροστόκ στις 6 Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια εντοπίστηκε κοντά στο δανέζικο νησί Κρίστιανσε.

Ίχνη εκρηκτικών βρέθηκαν «στο τραπέζι της καμπίνας» του πλοίου, το οποίο παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του χωρίς «να έχει καθαριστεί», επεσήμανε η Zeit. «Αν και στοιχεία οδηγούν στην Ουκρανία, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμη να καθορίσουν ποιος έδωσε την εντολή» για την επιχείρηση, υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Svoboda.org, The Times / Φωτογραφία αρχείου Reuters