NORAD: Αμερικανικά και καναδικά καταδιωκτικά αναχαίτισαν ρωσικά βομβαρδιστικά TU-95 και κινεζικά H-6 κοντά στην Αλάσκα [pics]

Ρωσικά και κινεζικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν κοινή περιπολία στη συμβολή της ασιατικής και της αμερικανικής ηπείρου, όχι μακριά από την πολιτεία Αλάσκα των ΗΠΑ, χωρίς να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο ξένης χώρας, σύμφωνα με τη Μόσχα, ούτε να θέσουν στο στόχαστρο «ένα τρίτο μέρος», σύμφωνα με το Πεκίνο, αλλά αναχαιτίστηκαν από μαχητικά των ΗΠΑ και του Καναδά, όπως ανακοίνωσε η NORAD.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD), τα βομβαρδιστικά – δύο ρωσικά TU-95 και δύο κινεζικά H-6 – που μετείχαν στην κοινή περιπολία αναχαιτίστηκαν από αμερικανικά και καναδικά καταδιωκτικά αεροσκάφη.

Τα βομβαρδιστικά «δεν εισήλθαν είτε στον αμερικανικό είτε στον καναδικό εναέριο χώρο» και η δραστηριότητά τους δεν «θεωρήθηκε απειλή», πρόσθεσε η NORAD.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, «μία ομάδα αποτελούμενη από στρατηγικά βομβαρδιστικά TU-95MS των ρωσικών αεροδιαστημικών δυνάμεων και στρατηγικά βομβαρδιστικά Xian H-6K της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησαν κοινή περιπολία πάνω από τη Θάλασσα Τσούκτσι, τη Βερίγγειο Θάλασσα και το βόρειο τμήμα του Ειρηνικού ωκεανού«.

Η Κίνα δήλωσε από την πλευρά της πως αυτή η κοινή περιπολία με τη Ρωσία κοντά στην Αλάσκα δεν είχε στόχο «ένα τρίτο μέρος».

«Η ενέργεια αυτή δεν έχει στόχο ένα τρίτο μέρος, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και δεν έχει καμία σχέση με την τρέχουσα διεθνή και περιφερειακή κατάσταση», δήλωσε ο Τζανγκ Σιαογκάνγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, προσθέτοντας πως η περιπολία «δοκιμάζει και βελτιώνει το επίπεδο συνεργασίας των δύο αεροπορικών δυνάμεων».

Το ρωσικό υπουργείο διευκρίνισε πως «καταδιωκτικά ξένων κυβερνήσεων» συνόδευσαν την ομάδα «σε ορισμένα στάδια της διαδρομής» και πως η περιπολία διήρκεσε περισσότερες από πέντε ώρες.

Οι αναχαιτίσεις ρωσικών αεροσκαφών από τη NORAD είναι σχετικά συχνές σε αυτή τη ζώνη. Εξάλλου, η Μόσχα και το Πεκίνο, σύμμαχοι απέναντι στη Δύση, πραγματοποιούν πλέον τακτικά αυτού του τύπου κοινά γυμνάσια σε άλλες ζώνες του Ειρηνικού.

Τα στρατηγικά βομβαρδιστικά είναι ικανά να πραγματοποιούν πυρηνικά και συμβατικά πλήγματα σε μεγάλες αποστάσεις.

Η Ρωσία είχε δηλώσει την Κυριακή, 21 Ιουλίου, ότι έστειλε μαχητικά αεροσκάφη προκειμένου να εμποδίσουν δύο αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά να περάσουν τα σύνορά της πάνω από τη Βερίγγειο Θάλασσα, στην Αρκτική.

Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, προειδοποίησε τη Δευτέρα σχετικά με την ενισχυμένη συνεργασία Ρωσίας-Κίνας στην Αρκτική, καθώς η κλιματική αλλαγή ανοίγει την περιοχή σε αυξημένο ανταγωνισμό για τις θαλάσσιες διαδρομές και τους πόρους.

Πηγές: Με πληροφορίες από AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ