Νόμπελ Ειρήνης: Ομοβροντία κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία από τους βραβευθέντες

Η ειρήνη στην Ουκρανία δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατάθεση των όπλων απέναντι στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν, δήλωσε η βραβευμένη με το Νόμπελ Ειρήνης Ουκρανή Ολεξάντρα Ματβιτσούκ παραλαμβάνοντας το βραβείο κατά την τελετή στο Όσλο.

«Ο λαός της Ουκρανίας θέλει την ειρήνη περισσότερο από οποιονδήποτε στον κόσμο», δήλωσε η επικεφαλής του Κέντρου για τις Πολιτικές Ελευθερίες.

«Όμως η ειρήνη για μία χώρα που δέχεται επίθεση δεν μπορεί να επιτευχθεί με την κατάθεση των όπλων. Δεν θα ήταν ειρήνη, αλλά κατοχή».

Από την πλευρά του ο επίσης βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, ο Ρώσος Γιάν Ρατσίνσκι, κατήγγειλε τον «παρανοϊκό και εγκληματικό πόλεμο» που διεξάγει ο Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ουκρανία παραλαμβάνοντας το βραβείο στο Όσλο.

Υπό την προεδρία του Πούτιν «η αντίσταση στη Ρωσία ισοδυναμεί με φασισμό», μία μετουσίωση που προσφέρει «την ιδεολογογική δικαιολόγηση του παρανοϊκού και εγκληματικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Γιάν Ρατσίνσκι στην ομιλία του κατά την διάρκεια της τελετής επίδοσης των βραβείων Νόμπελ.

Η Ρωσία επιδιώκει να μετατρέψει την Ουκρανία σε «εξαρτημένη δικτατορία» όπως είναι η Λευκορωσία, δήλωσε η σύζυγος του βραβευμένου με το Νόμπελ Ειρήνης φυλακισμένου λευκορώσου αντιφρονούντα Αλες Μπιαλιάτσκι παραλαμβάνοντας στην θέση του το βραβείο κατά την τελετή στο Όσλο και προφέροντας τα δικά του λόγια.

Η Νατάλια Πινσούκ δήλωσε ότι ο σύζυγός της αφιερώνει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης «στα εκατομμύρια των λευκορώσων πολιτών που ύψωσαν το ανάστημά τους και ανέλαβαν δράση στους δρόμους και στο Ίντερνετ για την υπεράσπιση των πολιτικών δικαιωμάτων».

«Υπογραμμίζει την δραματική κατάσταση και τον αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα στην χώρα», είπε τονίζοντας ότι προφέρει τα δικά του λόγια.

Η Νατάλια Πινσούκ δήλωσε ότι συνάντησε τον σύζυγό της όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή του, στη φυλακή, πίσω από γυάλινο προπέτασμα.

«Γνωρίζω ακριβώς τι είδους Ουκρανία βολεύει την Ρωσία και τον Πούτιν – μία εξαρτημένη δικτατορία. Το ίδιο σαν την σημερινή Λευκορωσία, όπου η φωνή του καταπιεσμένου λαού αγνοείται και απαξιώνεται», δήλωσε κατά την σημερινή τελετή.

Ο πρόεδρος της Νορβηγικής Επιτροπής του Βραβείου Νόμπελ δήλωσε ότι «οι σκέψεις της επιτροπής κατευθύνονται προς όλους του κρατούμενους συνειδήσεως στην Λευκορωσία».

«Ειδικότερα, σκεφτόμαστε τον Αλες Μπιαλιάτσκι στο σκοτεινό και απομονωμένο κελί του στο Μινσκ», δήλωσε ο Μπέριτ Ράις-Αντερσεν. «Δεν είστε μόνος. Είμαστε στο πλευρό σας».