Μια νίκη για τον Έντουαρντ Σνόουντεν: Η πανίσχυρη Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ σταμάτησε από την Κυριακή να παρακολουθεί τα στοιχεία που συνδέονται με τις τηλεφωνικές κλήσεις των Αμερικανών.
Η αποκάλυψη τον Ιούνιο του 2013 από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της NSA ότι τα μεταδεδομένα των κλήσεων (ώρες, διάρκεια, τηλεφωνικοί αριθμοί που είχαν κληθεί) διατηρούνταν στους γιγάντιους υπολογιστές της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών προκάλεσε κατάπληξη και αγανάκτηση σε πολλούς Αμερικανούς, τους οποίους ανησύχησε η εισβολή αυτή στην ιδιωτική τους ζωή.
Τον περασμένο Ιούνιο, το Κογκρέσο υιοθέτησε νόμο ο οποίος δίδει τέλος σε αυτή τη συλλογή στοιχείων και εισάγει ένα νέο σύστημα που επιτρέπει στην αμερικανική υπηρεσία Πληροφοριών να συνεχίσει μεν να έχει πρόσβαση αν είναι απαραίτητο στα δεδομένα των τηλεφωνικών κλήσεων των Αμερικανών, αλλά στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου νομικού ελέγχου.
Ωστόσο, μολονότι η ίδια δεν διαθέτει πλέον δεδομένα, μπορεί να τα ζητήσει από τις τηλεφωνικές εταιρείες.
«Δεν είναι και το τέλος του κόσμου» για την NSA, σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στιούαρτ Μπέικερ, δικηγόρος που εξειδικεύεται στα προβλήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και στην ηλεκτρονική παρακολούθηση, ο οποίος πολέμησε σφόδρα μέσω του Διαδικτύου τον Έντουαρντ Σνόουντεν και υποστήριξε την NSA.
Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών εξακολουθεί πάντα να έχει πρόσβαση στα δεδομένα που αφορούν τις τηλεφωνικές κλήσεις ενός υπόπτου και τους συνομιλητές του. Ωστόσο οι έρευνές της θα είναι λιγότερο «αποτελεσματικές» και «θα παίρνουν περισσότερο χρόνο», πρόσθεσε ο Μπέικερ.
Αντί να χρειάζεται να «σκάψει» σε μια μόνο βάση δεδομένων, η NSA θα πρέπει «να πηγαίνει από τη μια βάση δεδομένων στην άλλη», των τηλεφωνικών εταιρειών, συμπλήρωσε.
Ωστόσο πολύ λίγοι είναι αυτοί που, όπως ο προλαλήσας, λυπούνται για τον τερματισμό του προγράμματος αυτού, το οποίο έγινε ένα από τα σύμβολα των καταχρηστικών εξουσιών της NSA πόσο μάλλον που η υπηρεσία αυτή δεν κατάφερε ποτέ να πείσει για την αποτελεσματικότητά της.
Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τομ Κότον, έχοντας κυρίως την υποστήριξη του Μάρκο Ρούμπιο, που διεκδικεί το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, προσπάθησε την τελευταία στιγμή να ξαναθέσει εν αμφιβόλω τον νόμο που ψηφίστηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο η προσπάθειά του απέτυχε. «Είμαστε υπερήφανοι που είχαμε έναν ρόλο» στο νέο σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή, ανακοίνωσαν χθες τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί που μετείχαν στην επεξεργασία της μεταρρύθμισης αυτής, μεταξύ των οποίων ο ένας από τους συντάκτες της ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Σενσμπρένερ.
Η μεταρρύθμιση αυτή «βελτιώνει την προστασία των πολιτικών ελευθεριών (…) και παρέχει στις υπηρεσίες εθνικής ασφάλειας εστιασμένα εργαλεία για να προστατεύουν την Αμερική», καταλήγουν οι υπέρμαχοι της μεταρρύθμισης.