Μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου καθυστερούν σχεδιαζόμενη πώληση οπλικών συστημάτων αξίας σχεδόν ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στη Νιγηρία εξαιτίας των ανησυχιών τους για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις νιγηριανές αρχές, δήλωσαν χθες Πέμπτη τρεις πηγές ενημερωμένες σχετικά.
Η προταθείσα πώληση δώδεκα επιθετικών ελικοπτέρων AH-1 Cobra (Bell), οπλισμού τους και άλλου υλικού, αξίας 875 εκατ. δολαρίων, εξετάζεται ακόμη στην επιτροπή διεθνών σχέσεων της Γερουσίας και στην επιτροπή διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, εξήγησαν οι πηγές στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.
Το περιοδικό Foreign Policy έγραψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημέρωσε ανεπίσημα το Κογκρέσο για τη σχεδιαζόμενη πώληση στη Νιγηρία, που όμως έχει παγώσει στην επιτροπή της Γερουσίας.
Το πακέτο περιλαμβάνει δώδεκα ελικόπτερα, ανταλλακτικά όπως μηχανές, συστήματα πλοήγησης και 2.000 κατευθυνόμενους πυραύλους και πυρομαχικά ακριβείας, κατά το περιοδικό.
Είναι συνήθης πρακτική το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώνει το Κογκρέσο για τις σχεδιαζόμενες πωλήσεις όπλων αμερικανικής κατασκευής εκ των προτέρων, ώστε τα μέλη του να εξετάζουν ζητήματα που τυχόν εγείρονται. Εάν το αμερικανικό κοινοβούλιο εναντιώνεται σε οποιαδήποτε πώληση, μπορεί αφού ενημερωθεί γι’ αυτή να την εμποδίσει νομοθετώντας.
Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ περιορίστηκε να πει ότι «η πολιτική μας είναι να μην επιβεβαιώνουμε ούτε να σχολιάζουμε προτεινόμενες πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού προτού ενημερωθεί επίσημα το Κογκρέσο».
Οι επιτροπές της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν θέλησαν να σχολιάσουν. Εκπρόσωπος του προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι στη Νιγηρία απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.
Η αναστολή της πώλησης ενδέχεται να έχει αντίκτυπο στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Νιγηρίας να αντιμετωπίσει τη δράση της Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ) στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας καθώς και συμμοριών κακοποιών, που γενικά οι αρχές αποκαλούν bandits –«κακοποιά στοιχεία», ή «ληστοσυμμορίτες»–, σε βορειοδυτικές και κεντρικές πολιτείες.
Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν κάνει λόγο τον περασμένο Οκτώβριο για χρήση «υπέρμετρης» βίας από τον στρατό και την αστυνομία εναντίον άοπλων πολιτών στη Νιγηρία και είχαν προτρέψει την κυβέρνηση του κ. Μπουχάρι να δείξει αυτοσυγκράτηση. Στρατιώτες είχαν ανοίξει πυρ τότε εναντίον διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την αστυνομική βαρβαρότητα σε συγκεντρώσεις στο Λάγκος.
Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις επί σχεδόν δύο εβδομάδες τον Οκτώβριο του 2020 με κεντρικό αίτημα να διαλυθεί επίλεκτη μονάδα της αστυνομίας, η λεγόμενη Ειδική Ομάδα Κατά των Κλοπών (Special Anti-Robbery Squad, SARS). Η μονάδα είχε κατηγορηθεί για εκβιάσεις και αθρόες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η αστυνομία εντέλει διέλυσε τη μονάδα, μολονότι διέψευδε τις κατηγορίες εναντίον της.
Πηγή: Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ