Η στρατιωτική χούντα στο Νίγηρα ανακοίνωσε ότι «έδωσε οδηγίες στην αστυνομία» να «απελάσει» τον Γάλλο πρέσβη στη Νιαμέι, μετά τη λήξη της διορίας που είχε δοθεί στον Γάλλο διπλωμάτη να εγκαταλείψει την αφρικανική χώρα.
Στρατιωτικοί κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα στις 26 Ιουλίου και έκτοτε κρατούν τον ανατραπέντα πρόεδρο της χώρας Μοαμέντ Μπαζούμ. Το Εθνικό Συμβούλιο για τη Διαφύλαξη της Πατρίδας με επικεφαλής του τον στρατηγό Αμπντουλραχμάν Τσιανί ζήτησε την περασμένη Παρασκευή από τον Γάλλο πρεσβευτή στη Νιαμέι, τον Σιλβέν Ιτέ, να αποχωρήσει από τη χώρα μέσα σε 48 ώρες. Η χούντα δικαιολόγησε την απόφασή της επικαλούμενη την άρνηση του πρέσβη να συμμορφωθεί με την «πρόσκληση» που του απευθύνθηκε για να προσέλθει σε «συνέντευξη» και «ενέργειες» του Παρισιού που είναι «αντίθετες προς τα συμφέροντα του Νίγηρα».
Σύμφωνα με επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών, που φέρει σημερινή ημερομηνία, ο πρέσβης Ιτέ «δεν απολαμβάνει πλέον τα προνόμια και τις ασυλίες που συνδέονται με την ιδιότητά του ως μέλους του διπλωματικού προσωπικού της Γαλλικής Πρεσβείας».
Aκυρώνονται όλα τα έγγραφα του πρέσβη
Τα «διπλωματικά έγγραφα και οι βίζες» του καθώς και αυτές των μελών της οικογένειάς του «ακυρώνονται», σύμφωνα με την επιστολή, στην οποία σημειώνεται ότι οι νιγηριανές αστυνομικές υπηρεσίες «έχουν λάβει οδηγίες να προχωρήσουν στην απέλαση» του Γάλλου διπλωμάτη.
Το βράδυ της Παρασκευής, η χούντα είχε δώσει στον Ιτέ προθεσμία 48 ωρών να εγκαταλείψει το έδαφος. Το γαλλικό ΥΠΕΞ απάντησε τονίζοντας πως οι πραξικοπηματίες δεν νομιμοποιούνται να υποβάλουν τέτοιο αίτημα και ότι η έγκριση για τον διορισμό πρεσβευτή προέρχεται από την εκλεγμένη ηγεσία του Νίγηρα, δηλαδή τον ανατραπέντα πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ.
Στο τέλος αυτής της διορίας, ο Ιτέ, το έργο του οποίου επαίνεσε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, βρισκόταν ακόμη στη θέση του στη Νιαμέι.
Σήμερα, ο εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Πιερ Γκοντιγιέρ προειδοποίησε ότι «οι γαλλικές στρατιωτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα ένταση που θα υπονόμευε τη γαλλική στρατιωτική και διπλωματική επιρροή στον Νίγηρα».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters