Νιγηρία: «Δεκάδες νεκροί»

«Δεκάδες» άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και σε ισλαμιστές, οι οποίες ξέσπασαν έπειτα από μια επιδρομή των νιγηριανών στρατευμάτων στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα κυβερνητική πηγή προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι βιαιότητες που σημειώθηκαν την Παρασκευή στο Μπάγκα –ένα χωριό ψαράδων στη Λίμνη Τσαντ στην Πολιτεία του Μπόρνο όπου έχει τη βάση της η νιγηριανή ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ– είχαν ως αποτέλεσμα «δεκάδες νεκρούς», σύμφωνα με την πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Οι βιαιότητες αυτές, οι οποίες έκαναν πολλούς κατοίκους να εγκαταλείψουν την περιοχή, ξέσπασαν όταν στρατιώτες περικύκλωσαν ένα τζαμί όπου είχαν καταφύγει ένοπλοι ισλαμιστές, σύμφωνα με κατοίκους.

Στο χωριό διαπιστώθηκαν σημαντικές ζημιές, πολλά σπίτια και μια αγορά καταστράφηκαν από τη φωτιά, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο των αρχών, ο οποίος επιθεώρησε τον τόπο χθες Κυριακή μαζί με τον περιφερειακό κυβερνήτη Κάσιμ Σετίμα.

Ο εκπρόσωπος αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε πως, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, υπήρξαν νεκροί μεταξύ των εξεγερμένων, μεταξύ των στρατιωτών, αλλά και μεταξύ των αμάχων.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Πολιτείας του Μπόρνο (βορειοανατολική Νιγηρία), ο Σαγκίρ Μούσα, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ορισμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι οποίες κάνουν λόγο για περίπου 180 νεκρούς, είναι «εξαιρετικά υπερβολικές».

«Μπορεί να υπάρχουν θύματα, όμως είναι παράλογο να λες ότι σκοτώθηκαν 185 άνθρωποι», σχολίασε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος. «Στη τιμή μου ως αξιωματικού, μπορώ να πω πως τίποτε τέτοιο δεν συνέβη», υποστήριξε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, αρνούμενος να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Οι νιγηριανές δυνάμεις ασφαλείας υποβαθμίζουν συνήθως τον αριθμό των θυμάτων στις συγκρούσεις ανάμεσα στο στρατό και τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Μετά το 2009, οι επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ στην κεντρική και τη βόρεια Νιγηρία και η καταστολή τους από το στρατό έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.000 ανθρώπους.

Η δυσαρέσκεια είναι ισχυρή έναντι των νιγηριανών στρατιωτών σε ορισμένες κοινότητες και κάτοικοι τείνουν μερικές φορές να υπερβάλλουν όσον αφορά τον αριθμό των νεκρών κατηγορώντας τους στρατιωτικούς ότι σκοτώνουν αδιακρίτως αμάχους στη διάρκεια των επιχειρήσεών τους.

Το Μπάγκα βρίσκεται σε απόσταση 150 χλμ. από την πόλη Μαϊντουγκούρι, εστία της εξέγερσης της Μπόκο Χαράμ.