Τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες σε επιθέσεις βομβιστριών-καμικάζι και μια βομβιστική επίθεση σε δύο κοινότητες της Νιγηρίας, την περιοχή όπου η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ συνεχίζει την εξέγερση των τελευταίων έξι ετών για την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στο βορειοανατολικό τμήμα της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής.
Οι νέες αιματηρές επιθέσεις σημειώθηκαν μία ημέρα αφότου ο στρατός απώθησε μια προσπάθεια μελών της Μπόκο Χαράμ να παρεισφρήσουν σε ένα δυτικό προάστιο της πόλης Μαϊντουγκούρι, της πρωτεύουσας της πολιτείας Μπόρνο, που αποτελεί το λίκνο της εξέγερσης.
Η πρώτη έκρηξη βόμβας σημειώθηκε σε ένα τέμενος στην κοινότητα Τζιντάρι Πόλο, προάστιο της πόλης Μαϊντουγκούρι, ο στρατός ενεπλάκη σε μάχη χθες Κυριακή με μαχητές της Μπόκο Χαράμ οι οποίοι, σύμφωνα με τις ένοπλες δυνάμεις, αποπειράθηκαν να παρεισφρήσουν για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις καμικάζι.
«Έχουμε καταμετρήσει συνολικά 20 νεκρούς και 91 τραυματίες», από τις επιθέσεις της Μπόκο Χαράμ, δήλωσε ο Μοχάμεντ Κανάρ, στέλεχος της κρατικής υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων (NEMA).
Σημειώθηκε αργότερα και μια δεύτερη επίθεση, δήλωσε ένας αξιωματικός του στρατού, ο Λαμίντι Αντεόσαν, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Νότια της πολιτείας Μπόρνο, στην πολιτεία Ανταμάουα, δύο βομβίστριες-καμικάζι ανατινάχθηκαν σε μια κατάμεστη αγορά, σκοτώνοντας μεγάλο αριθμό ανθρώπων, σύμφωνα με τον Βίκτορ Εζέγκου, έναν άλλο αξιωματικό του στρατού, ο οποίος δεν έδωσε κάποιον απολογισμό.
Ένας πρώην αυτοδιοικητικός αξιωματούχος στο Μανταγκάλι, ο Μάινα Ουλαράμου, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «τουλάχιστον 30 άνθρωποι» σκοτώθηκαν από τη διπλή επίθεση «δύο βομβιστριών καμικάζι στην αγορά».
Ο Ντάουντα Τζον, κάτοικος της περιοχές, ανέφερε πως βοήθησε τις δυνάμεις ασφαλείας να μεταφέρουν 28 πτώματα σε δύο φορτηγά.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες για 30 τραυματίες.
Δεν έχει υπάρξει ανάληψη της ευθύνης για τις επιθέσεις, οι οποίες πάντως φέρουν τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της Μπόκο Χαράμ, η εξέγερση της οποίας και οι επιχειρήσεις για την καταστολή της έχουν στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους κι έχουν αναγκάσει περίπου 2,1 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.