Ηγέτες του Ισραήλ δήλωσαν πως θα αντιτεθούν με όλες τους τις δυνάμεις στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος οιασδήποτε ισραηλινής στρατιωτικής μονάδας – και ιδίως της Netzah Yehuda – για φερόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Κι αυτό μετά από πληροφορίες μέσων ενημέρωσης – όπως του έγκριτου αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios – σύμφωνα με τις οποίες η Ουάσινγκτον σχεδιάζει να επιβάλει τις πρώτες κυρώσεις της σε βάρος των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος του ισραηλινού τάγματος Netzah Yehuda σε σχέση με τη μεταχείριση Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, ανέφεραν και ισραηλινά ΜΜΕ, αναπαράγοντας αμερικανικά δημοσιεύματα.
Όμως ποιό είναι αυτό το περιβόητο τάγμα; Τι το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα; Γιατί «κινδυνεύει» με κυρώσεις που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στο Ισραήλ;
Τι είναι το Netzah Yehuda;
Το τάγμα Netzah Yehuda συστάθηκε το 1999 προκειμένου να «χωρέσει» τις θρησκευτικές πεποιθήσεις των υπερορθόδοξων Εβραίων και άλλων θρησκευόμενων εθνικιστών που υπηρετούν στον στρατό.
Η κυβέρνηση ίδρυσε το τάγμα ως έναν τρόπο οι ομάδες αυτές να υπηρετήσουν στον στρατό επιτρέποντάς τους να διατηρήσουν τις θρησκευτικές πρακτικές τους, όπως δίνοντάς τους χρόνο για προσευχή και μελέτη και περιορίζοντας τις επικοινωνίες τους με γυναίκες στρατιώτες.
Για τι κατηγορείται η μονάδα;
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν ποινική έρευνα αφού οι στρατιώτες του Netzah Yehuda κατηγορήθηκαν ότι ενεπλάκησαν στον θάνατο ενός 78χρονου Παλαιστινιοαμερικανού, του Όμαρ Άσαντ, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2022, αφού συνελήφθη και στη συνέχεια βρέθηκε εγκαταλελειμμένος σε σημείο που βρισκόταν ένα κτίριο.
Η νεκροψία που διενήργησαν οι Παλαιστίνιοι κατέληξε πως ο Άσαντ πέθανε από καρδιακή προσβολή που προκλήθηκε από στρες λόγω της κακομεταχείρισης που υπέστη.
Η υπόθεση είχε τραβήξει την προσοχή, κάτι που δεν είναι συνηθισμένο, λόγω της διπλής υπηκοότητάς του, της ηλικίας του και ενός αιτήματος από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διεξαχθεί έρευνά για τον θάνατό του.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε οι στρατιώτες τον φίμωσαν προσωρινά με μια λωρίδα ύφασμα και του έδεσαν τα χέρια με ένα καλώδιο επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί.
Ο διοικητής του τάγματος Netzah Yehuda επιπλήχθηκε και δύο αξιωματικοί αποπέμφθηκαν όμως οι Ισραηλινοί στρατιωτικοί εισαγγελείς αποφάσισαν να μην απαγγείλουν ποινικές κατηγορίες επειδή, όπως είπαν, τα λάθη που έκαναν οι στρατιώτες δεν σχετίζονταν με τον θάνατο του Άσαντ.
Ο στρατιωτικός γενικός εισαγγελέας είπε πως ένας στρατιωτικός ιατρικός αξιωματούχος αποφάνθηκε πως ήταν αδύνατο να προσδιοριστεί αν ο θάνατός του προκλήθηκε ειδικά από τη συμπεριφορά των στρατιωτών και πως οι στρατιώτες δεν θα μπορούσαν να γνωρίζουν την κατάσταση της υγείας του.
Αρκετά άλλα περιστατικά έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια, ορισμένα από τα οποία έχουν καταγραφεί σε βίντεο, όπου στρατιώτες του Netzah Yehuda κατηγορούνται, ή έχουν απαγγελθεί κατηγορίες σε βάρος τους, για κακομεταχείριση Παλαιστινίων κρατουμένων.
Το τάγμα επιχειρούσε κατά κύριο λόγο στη Δυτική Όχθη προτού απομακρυνθεί από την περιοχή στα τέλη του 2022 μετά τις επικρίσεις των ΗΠΑ. Η μονάδα υπηρετεί τον τελευταίο καιρό στη Γάζα.
Τι θα σήμαιναν οι κυρώσεις;
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε την Παρασκευή πως έχει λάβει «αποφάσεις» σε σχέση με κατηγορίες ότι το Ισραήλ παραβίασε μία δέσμη αμερικανικών νόμων που απαγορεύουν τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε άτομα ή μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Οι Νόμοι Λίχι – ονομάστηκαν έτσι από τον τότε γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι προς το τέλος των χρόνων του 1990 – απαγορεύουν τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας σε άτομα ή μονάδες των δυνάμεων ασφαλείας που διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν έχουν οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.
Ο Μπλίνκεν είπε πως μπορεί να υπάρξει μια ανακοίνωση «πολύ σύντομα».
Πώς απάντησε το Ισραήλ;
Οι Ισραηλινοί ηγέτες αντέδρασαν με οργή στις πληροφορίες για κυρώσεις.
Ο Νετανιάχου αποκάλεσε χθες, Κυριακή, την πιθανότητα κυρώσεων σε βάρος της μονάδας «το αποκορύφωμα του παραλογισμού και ηθική κατάπτωση» την ώρα που το Ισραήλ πολεμάει στη Γάζα εναντίον της Χαμάς. Είπε πως η κυβέρνησή του θα «ενεργήσει με όλα τα μέσα» εναντίον οποιασδήποτε κίνησης.
Ο Μπένι Γκαντς, ένας υπουργός που συμμετέχει στο πολεμικό συμβούλιο της χώρας, μίλησε με τον Μπλίνκεν την Κυριακή και του ζήτησε να «ξανασκεφθεί την ενδεχόμενη απόφαση».
Ο ισραηλινός στρατός είπε πως το τάγμα Netzah Yehuda είναι μια ενεργή μονάδα μάχης που επιχειρεί σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου.
Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ