Νετανιάχου: Πληροφορίες για καρατόμηση του υπουργού Άμυνας λόγω διαφωνιών για επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ

ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS/File Photo

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου ετοιμάζεται να απολύσει τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ στο άμεσο μέλλον, δήλωσε πηγή από το γραφείο του πρωθυπουργού στο κανάλι KAN News, σήμερα Δευτέρα 16/9/2024.

Σύμφωνα με την πηγή, οι συνεργάτες του Νετανιάχου διαπραγματεύονται με τον πρόεδρο της Ενωμένης Δεξιάς Γκίντεον Σάαρ για να αντικαταστήσουν τον Γκάλαντ. Ωστόσο, ο Σάαρ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.

Σχολιάζοντας την πληροφορία, το γραφείο του πρωθυπουργού Νετανιάχου δήλωσε: «Οι δημοσιεύσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τον Γκίντεον Σάαρ [για να αντικαταστήσει τον Γκάλαντ] είναι λανθασμένες», αλλά – όπως επισημαίνει η Jerusalem Post – δεν έκανε καμία αναφορά στην απόλυση του υπουργού Άμυνας.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ καλούσε μέσω του X/Twitter τον Νετανιάχου να απολύσει τον Γκάλαντ εδώ και μήνες, σημειώνει πως «ήρθε η ώρα να το κάνει αμέσως».

«Πρέπει να ληφθεί μια απόφαση για τον Βορρά και ο Γκάλαντ δεν είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να την πάρει», πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικών, Γιαΐρ Γκολάν, δήλωσε απευθυνόμενος στον Σάαρ: «Γκίντεον, οι μη κολακευτικές δημοσκοπήσεις δεν είναι λόγος να εγκαταλείψετε τις αξίες σας. Για χρόνια, έχετε κηρύξει πόσο διεφθαρμένος είναι ο Νετανιάχου και πώς ενεργεί από προσωπικά κίνητρα. Αν συμμετάσχεις στην κυβέρνησή του, θα γίνεις ακριβώς αυτό εναντίον του οποίου μίλησες».

«Όσοι δεν θέλουν εκλογές, ξέρουν το γιατί. Όταν συμβούν και το κοινό εκδιώξει αυτή την αποτυχημένη κυβέρνηση, θα είμαστε εκεί ως μια καθαρή, ειλικρινής εναλλακτική λύση που δεν ανταλλάσσει αξίες με θέσεις», πρόσθεσε ο Γκολάν.

Και ο Μπένι Γκαντζ επέκρινε τον Νετανιάχου: «Αντί ο πρωθυπουργός να επικεντρωθεί στην ήττα της Χαμάς, στην επιστροφή των ομήρων, στην καταπολέμηση της Χεζμπολάχ και στη διασφάλιση της ασφαλούς επιστροφής των κατοίκων του βορρά στα σπίτια τους, είναι απασχολημένος με επαίσχυντους πολιτικούς ελιγμούς και την αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας ακριβώς τη στιγμή που το Ισραήλ πρόκειται να ξεκινήσει μια έντονη εκστρατεία στο Βορρά. Αυτό αντανακλά κακή κρίση και διαστρεβλωμένες προτεραιότητες».

Απαντώντας στις φήμες, εκπρόσωποι των οικογενειών των ομήρων δήλωσαν ότι ο διορισμός του Σάαρ «θα ήταν μια σαφής και αδιαμφισβήτητη παραδοχή από τον πρωθυπουργό ότι αποφάσισε τελικά να εγκαταλείψει τους ομήρους».

Το κόμμα του Σάαρ έχει επί του παρόντος τέσσερις βουλευτές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Channel 12, οι άλλοι τρεις βουλευτές θα λάβουν επίσης κυβερνητικές θέσεις.

Κατά το KAN, οι εντάσεις μεταξύ Νετανιάχου και Γκάλαντ κορυφώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σχετικά με την κλιμάκωση της κατάστασης με τη Χεζμπολάχ.

Το KAN ανέφερε ότι ο Νετανιάχου είπε πως «αν ο Γκάλαντ προσπαθήσει να ματαιώσει μια επιχείρηση στο Βορρά, θα αντικατασταθεί».

Ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης του IDF, Γιούρι Γκόρντιν, υποστήριξε μια περιορισμένη επιχείρηση, ενώ ο Γκάλαντ αντιτάχθηκε.