Νετανιάχου: Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικές ικανότητες

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν δεν εγκατέλειψε ποτέ τις προσπάθειες να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να τα αναπτύξει.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους έχοντας στο πλευρό του τον Αμερικανό υπουργό Λόιντ Οστιν, που επισκέπτεται το Ισραήλ, ο Νετανιάχου δεν σχολίασε τις κατηγορίες της Τεχεράνης για ισραηλινή ενέργεια σαμποτάζ στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό της Νατάνζ.

«Το Ιράν δεν εγκατέλειψε ποτέ τη επιδίωξη να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και τους πυραύλους που θα τα μεταφέρουν», δήλωσε ο Νετανιάχου. «Δεν θα επιτρέψω ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικές ικανότητες και να εκπληρώσει τον γενοκτόνο στόχο του της εξάλειψης του Ισραήλ».

Η αντίδραση της Τεχεράνης

Το Ιράν κατηγόρησε τον περιφερειακό του εχθρό, το Ισραήλ, για σαμποτάζ στις σημαντικές πυρηνικές εγκαταστάσεις του στη Νατάνζ και υποσχέθηκε εκδίκηση για μια επίθεση που φαίνεται να είναι το πιο πρόσφατο επεισόδιο σε έναν μακρόχρονο συγκαλυμμένο πόλεμο.

Σύμφωνα με τον ημιεπίσημο ιστότοπο Nournews, το άτομο που προκάλεσε τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στην υπόγεια μονάδα εμπλουτισμού ουρανίου έχει ταυτοποιηθεί. «Απαραίτητα μέτρα λαμβάνονται προκειμένου να συλληφθεί το άτομο αυτό», ανέφερε ο ιστότοπος χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Το συμβάν σημειώθηκε εν μέσω διπλωματικών προσπαθειών από το Ιράν και τις ΗΠΑ να αναβιώσουν τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης από κοινού με τις μεγάλες δυνάμεις, μια συμφωνία στην οποία αντιτέθηκε σφόδρα το Ισραήλ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ υπό τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ το 2018.

Οι ιρανικές αρχές περιέγραψαν το περιστατικό που σημειώθηκε χθες ενέργεια “πυρηνικής τρομοκρατίας” και επεσήμαναν ότι η Τεχεράνη επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να ενεργήσει εναντίον των δραστών.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέρριψε απερίφραστα την ευθύνη στο Ισραήλ:

«Οι Σιωνιστές επιθυμούν να πάρουν εκδίκηση λόγω των προόδων μας προς την άρση των κυρώσεων. Δεν θα πέσουμε στην παγίδα τους. Δεν θα επιτρέψουμε αυτή η ενέργεια σαμποτάζ να επηρεάσει τις συνομιλίες για τα πυρηνικά. Όμως θα πάρουμε την εκδίκησή μας από τους Σιωνιστές», δήλωσε ο Ζαρίφ, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters