Νετανιάχου: «Δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων»

Με σκωτσέζικο ντους μοιάζουν οι εξελίξεις αναφορικά με τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Την ώρα που γινόταν γνωστό πως οι συνομιλίες εμπλεκομένων παραγόντων στο Παρίσι έφταναν στο σημείο ενός περιγράμματος για συμφωνία εκεχειρίας, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωνε πως κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη σαφές.

Και μάλιστα οι δηλώσεις Νετανιάχου γίνονται την ώρα που διογκώνεται στο Ισραήλ το κύμα αντιδράσεων εναντίον του, όπως έγινε χθες με τις διαδηλώσεις δεκάδων χιλιάδων Ισραηλινών σε πολλά πόλεις της χώρας.

Συγκεκριμένα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα πως δεν είναι ακόμη σαφές αν μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων θα προκύψει από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις, αρνούμενος να γίνει πιό συγκεκριμένος, προσθέτοντας μόνον ότι η Χαμάς πρέπει «να καταλήξει σε μια λογική κατάσταση».

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο CBS News ο Νετανιάχου πρόσθεσε ότι αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με συμβούλους του για να επανεξετάσουν ένα διπλό στρατιωτικό σχέδιο που περιλαμβάνει την απομάκρυνση παλαιστίνιων αμάχων στη Γάζα και μια επιχείρηση για την καταστροφή των υπόλοιπων ταγμάτων της Χαμάς.

«Αν υπάρξει συμφωνία, θα καθυστερήσει κάπως, αλλά θα συμβεί. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, θα το κάνουμε έτσι κι αλλιώς», είπε στο CBS.

Λίγη ώρα νωρίτερα ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Τζέικ Σάλιβαν μιλώντας στο CNN γνωστοποιούσε πως ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ και Ισραήλ βρήκαν «κοινό έδαφος» κατά τις πρόσφατες συνομιλίες τους στο Παρίσι και έχουν καταλήξει σε ένα «βασικό περίγραμμα» μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων και μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Η συμφωνία βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση, είπε ο ίδιος προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν έμμεσες συνομιλίες από το Κατάρ και την Αίγυπτο με την Χαμάς.

Μιλώντας στο δίκτυο NBC και στην εκπομπή «Meet the Press» ο Σάλιβαν είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έχει ενημερωθεί για το σχέδιο Νετανιάχου σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, αλλά πιστεύει ότι η ζωή των αμάχων πρέπει να προστατεύεται.

«Δεν πιστεύουμε ότι μια επιχείρηση, μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση, θα πρέπει να γίνει στη Ράφα εκτός αν υπάρχει ένα σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο για την προστασία εκείνων των αμάχων, για τη μεταφορά τους σε ασφαλές μέρος, τη σίτισή τους, τη στέγασή τους, την ένδυσή τους», κατέληξε.

Πηγή: Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ