Νετανιάχου από το βήμα της ΓΣ του ΟΗΕ: Οι «κατάρες» και η «ευλογία» της Μέσης Ανατολής – Πως συνδέεται η Ελλάδα

REUTERS/Mike Segar

Μιλώντας από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του «παλεύει για την ύπαρξή της».

Ο Νετανιάχου είπε ότι δεν σκόπευε να έρθει φέτος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά «ήρθε να διαψεύσει τα ψέματα και τις συκοφαντίες που ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες από αυτό το βήμα».

Δεκάδες εκπρόσωποι κρατών βγήκαν από την αίθουσα όταν ξεκίνησε η ομιλία του Νετανιάχου.

Η «κατάρα» και η «ευλογία» της Μέσης Ανατολής

Όπως κάνει συχνά, ο Νετανιάχου έδειξε από το βήμα κάποιους χάρτες. Αυτήν την φορά, έδειξε δύο χάρτες.

Ο πρώτος χάρτης έδειχνε έναν πιθανό οικονομικό και εμπορικό διάδρομο που ξεκινάει από την Ινδία, περνάει από την Μέση Ανατολή και το Ισραήλ και καταλήγει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας.

Αυτός ο χάρτης είχε τίτλο «η ευλογία». Όπως είχε γράψει πριν λίγες ημέρες και το OnAlert.gr, ο Αμερικανός πρόεδρος τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ, όπου συζήτησαν για τον διάδρομο IMEC (India-Middle East-Europe Economic Corridor [IMEC]), έναν δρόμο που συνδέει Ινδία – Μέση Ανατολή – Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας.

REUTERS/Mike Segar

Στη συνέχεια έδειξε έναν χάρτη με τον τίτλο «η κατάρα», που δείχνει την ενοποίηση των συμμάχων του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί ότι το Ιράν θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και πολλές άλλες, εάν δεν ελεγχθεί.

REUTERS/Eduardo Munoz

«Για πάρα πολύ καιρό ο κόσμος κατευνάζει το Ιράν. Αυτός ο κατευνασμός πρέπει να τελειώσει τώρα», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Καλεί τον κόσμο να «ενωθεί με το Ισραήλ» για να σταματήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν.  «Το ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι απλό. Ποιος από αυτούς τους δύο χάρτες που σας έδειξα θα διαμορφώσει το μέλλον μας;».

Η σύγκρουση με την Χαμάς στη Γάζα και η επιστροφή των ομήρων

Ο Νετανιάχου καλεί την Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα όλους τους ομήρους «για να τελειώσει ο πόλεμος».

«Ο πόλεμος μπορεί να τελειώσει τώρα αν η Χαμάς παραδοθεί, απελευθερώσει τους ομήρους και καταθέσει τα όπλα. Εάν όχι, το Ισραήλ θα συνεχίσει μέχρι την ολοκληρωτική νίκη».

Όπως είπε, η Χαμάς αριθμούσε σχεδόν 40.000 στις 7 Οκτωβρίου, με ένα τεράστιο οπλοστάσιο και δίκτυο σηράγγων. «Το Ισραήλ σκότωσε τους μισούς τρομοκράτες, κατέστρεψε το 90% των ρουκετών και κατέστρεψε 23 από τα 24 τάγματα. Τώρα ξεκαθαρίζει ότι απέμεινε, εξουδετερώνοντας ανώτερους διοικητές και υποδομές».

Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τη Χαμάς ότι κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια και στη συνέχεια την πουλάει στον λαό της Γάζας.

«Εάν η Χαμάς παραμείνει στην εξουσία, θα ανασυνταχθεί και θα επανεξοπλιστεί και θα επιτεθεί στο Ισραήλ ξανά και ξανά και ξανά, όπως έχει ορκιστεί να κάνει».

REUTERS/Mike Segar

Μήνυμα στο Ιράν: «Αν μας χτυπήσετε, θα σας χτυπήσουμε»

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποστήριξε ότι μια συμφωνία Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ ήταν «πολύ κοντά» όταν ήταν στα Ηνωμένα Έθνη πέρυσι, αλλά στη συνέχεια η Χαμάς εξαπέλυσε την επίθεση στις 7 Οκτωβρίου 2023, και οι συνομιλίες κατέρρευσαν.

«Έχω ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης. Αν μας χτυπήσετε, θα σας χτυπήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν όπου δεν μπορεί να φτάσει το μακρύ χέρι του Ισραήλ. Και αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Η σύγκρουση με την Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ θα νικήσει επίσης τη Χεζμπολάχ, είπε ο Νετανιάχου, τονίζοντας την παγκόσμια απειλή που συνιστά η οργάνωση του Λιβάνου.

«Ήρθα εδώ για να πω, φτάνει», τόνισε ο Νετανιάχου. «Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι οι πολίτες μας να επιστρέψουν με ασφάλεια στα σπίτια τους».

«Επί 18 χρόνια η Χεζμπολάχ αρνείται ευθαρσώς να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», είπε, τονίζοντας ότι μετέφερε δυνάμεις ακριβώς στα σύνορα του Ισραήλ αντί να εγκαταλείψει τον νότιο Λίβανο.

REUTERS/Eduardo Munoz

Με πληροφορίες από: Times of Israel / Φωτογραφίες Reuters