Νέου τύπου ραντάρ «στήνει» η Ρωσία

Άρχισε στην περιοχή Ορενμπούργκ της Ρωσίας η κατασκευή σταθμού ραντάρ τύπου «Βορόνεζ».Επίσης αρχίζει η κατασκευή του στην περιοχή Ιρκούτσκ ενός παρόμοιου ραντάρ νέας γενιάς, που συμπεριλαμβάνεται στο σύστημα προειδοποίησης για πυραυλική επίθεση. Οι Ρωσοι στρατιωτικοί  δηλώνουν ότι μέχρι το 2018 το δίκτυο νεότατου τύπου σταθμών ραντάρ θα θέσει υπό τον έλεγχό του τον εναέριο χώρο όλης της Ρωσίας.
 
Τα χαρακτηριστικά 
Η εμβέλεια του «Βορόνεζ» ξεπερνά τις έξι χιλ. χλμ. Οι νέοι σταθμοί προορίζονται για επισήμανση της εκκίνησης και της πτήσης, τον υπολογισμό των σημείων και του χρόνου πτώσης των συστημάτων μάχης των βαλλιστικών πυραύλων. Είναι πολύ πιο ισχυροί και έχουν μεγαλύτερη διακριτική ικανότητα από τα προηγούμενα ραντάρ, επισημαίνει ο ρωσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας κ.Μιχαήλ Χονταριόνοκ:
<< Οι σταθμοί «Βορόνεζ» σε σύγκριση με τους σταθμούς της προηγούμενης γενιάς είναι λιγότερο ενεργοβόροι, κατασκευάζονται βάσει πιο σύγχρονης τεχνολογίας και πολύ πιο γρήγορα. Επίσης για τη συντήρησή τους χρειάζονται πολύ πιο λίγους ειδικούς. Αυτοί οι σταθμοί προορίζονται για τη λήψη πληροφοριών για την κατάσταση στο εγγύς και απώτερο διάστημα>> ειπε.
Για την κατασκευή ενός ραντάρ «Βορόνεζ» χρειάζεται μόνο μια προετοιμασμένη πλατφόρμα από μπετόν και πρόσβαση στις απαραίτητες επικοινωνίες: ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και ούτω καθεξής, επεσήμανε σε αποκλειστική συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική Άμυνα» κ. Ίγκορ Κορότσενκο:
Ταχεία εγκατάσταση 
<< Ο σταθμός συναρμολογείται μέσα σε ένα-ενάμισι χρόνο. Και διαθέτει πολύ υψηλά χαρακτηριστικά ακρίβειας και έχει τεράστιο δυναμικό για περαιτέρω εκσυγχρονισμό. Αυτό το ραντάρ μπορεί να εξασφαλίσει τον εντοπισμό όχι μόνο βαλλιστικών πυραύλων, αλλά και άλλων ειδών όπλων υψηλής ακρίβειας του εχθρού>> τόνισε.
Όσο περισσότεροι είναι οι σύγχρονοι σταθμοί, τόσο πιο αξιόπιστος είναι ο έλεγχος. Διότι πρέπει να παρακολουθούνται μερικές κατευθύνσεις επικίνδυνες για τη Ρωσία από άποψη πυραύλων, επισημαίνει ο συντάκτης της εφημερίδας «Ανεξάρτητη στρατιωτική επισκόπηση» . Βίκτωρ Λιτόβκιν:
<< Τη χώρα μας από όλες τις πλευρές τη βρέχουν ωκεανοί – ο Ατλαντικός, ο Βόρειος Παγωμένος ωκεανός και ο Ειρηνικός ωκεανός. Ο Ινδικός δεν τη βρέχει, όμως για τα πυραυλικά συστήματα, που βρίσκονται σε υποβρύχια, κυρίως τα αμερικανικά, η απόσταση από αυτόν μέχρι τα βασικά εθνικά μας κέντρα είναι σχετικά μικρή. Γι΄αυτό σε όλη την περίμετρο της χώρας πρέπει να υπάρχουν τέτοιοι σταθμοί και να ελέγχεται ο διαστημικός και εναέριος χώρος πάνω από αυτά τα εδάφη>>,αναφέρει.
Οι στρατιωτικοί υπόσχονται να ολοκληρώσουν αυτό το έργο μέχρι το 2018. Ήδη και σήμερα σε πολλούς τομείς λειτουργούν νεότατου τύπου σταθμοί ραντάρ, επισημαίνει ο κ. Βίκτωρ Λιτόβκιν:

<< Ο σταθμός ραντάρ στα περίχωρα του Ιρκούτσκ σαρώνει όλο το έδαφος από την Αλάσκα μέχρι τις Φιλιππίνες. Το ραντάρ στην περιοχή Ορενμπούργκ θα ελέγχει τον Ινδικό ωκεανό, το Πακιστάν, την Ινδία, το Ιράν και το Αφγανιστάν. Ο σταθμός στο Αρμαβίρ (περιφέρεια Κρασνοντάρ) θα ελέγχει και αυτός το Ιράν, το Αφγανιστάν, τις χώρες του Περσικού κόλπου, τον Ινδικό ωκεανό, τη Μεσόγειο θάλασσα και την Τουρκία. Η παρακολούθηση των βόρειων περιοχών καλύπτεται από το σταθμό στην Πετσόρα (Δημοκρατία της Κόμι)>>, τόνισε.
Κατά την άποψη εμπειρογνωμόνων, η ύπαρξη δικτύου σταθμών, που προειδοποιούν για πυραυλική επίθεση, αποτελεί αξιόπιστη εγγύηση ότι κανένας επιδρομέας δεν θα πιάσει τη Ρωσία <<στον ύπνο>>.
ΠΗΓΗ : Φωνη της Ρωσίας (Του Ολέγκ Νεχάι)