Αποφασισμένη να δημιουργήσει διεθνή συνασπισμό κατά της Ρωσίας φέρεται να είναι η Βρετανική Κυβέρνηση.
Η Βρετανία θα χρησιμοποιήσει τις επερχόμενες διεθνείς συναντήσεις κορυφής μεταξύ ηγετών φέτος -όπως τις συνόδους κορυφής των G7, G20, ΝΑΤΟ και ΕΕ – για να προσπαθήσει να δημιουργήσει έναν παγκόσμιο συνασπισμό που θα αντιταχθεί στη Ρωσία στον απόηχο των χημικών επιθέσεων στη Συρία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τη στρατηγική της απέναντι στην Ρωσία, αντικαθιστώντας την στρατηγική της συνδιαλλαγής με αυτήν της ευθείας αντιπαράθεσης Η Βρετανική Κυβέρνηση, πιστεύει ότι έχουν ήδη τεθεί οι βάσεις για μια τέτοια ενέργεια, αλλά τουλάχιστον ένας υψηλόβαθμος πρώην διπλωμάτης λέει ότι αυτό θα είναι λάθος.
Ένας αξιωματούχος της Βρετανικής Κυβέρνησης δήλωσε ότι: “Ο υπουργός Εξωτερικών θεωρεί την στάση της Ρωσίας στη χημική επίθεση στη συριακή πόλη Ντούμα και το Σάλισμπουρι ως σημείο καμπής και πιστεύει ότι υπάρχει διεθνής υποστήριξη για να κάνουμε περισσότερα”.
«Η εξεύρεση μηχανισμού για την απόδοση ευθυνών για τη χρήση χημικών και η παραπληροφόρηση είναι οι πιθανότεροι τομείς στους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο θα επιδιώξει να αντιπαρατεθεί με την Ρωσία».
Στο κοινοβούλιο αναπτύσσεται μια διακομματική συναίνεση για να χαρακτηριστεί η ρωσική διαφθορά, επιθετικότητα και ψευδολογία ως απειλές για την ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική – αντί να δίνεται προτεραιότητα στο εμπόριο και τα άλλα οικονομικά θέματα.
Τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου επιθυμούν να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία και εκτιμούν πως θα βρουν σημαντική στήριξη από τους βουλευτές των Εργατικών. Σύμφωνα με τον Guardian, η Βρετανική Κυβέρνηση επιθυμεί να προσχωρήσουν και άλλα κράτη σε μια στρατηγική «περιορισμού» της Ρωσίας που θα αφορούσε την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, την στρατιωτική στάση του ΝΑΤΟ, περισσότερες κυρώσεις και την αντιμετώπιση της ρωσικής προπαγάνδας.
Καθώς προσπαθεί να εδραιώσει μια διεθνή συναίνεση, το Ηνωμένο Βασίλειο θα θεωρεί ότι η Ρωσία είναι «ένα κράτος που δεν ενδιαφέρεται να συνεργαστεί για να καταλήξει σε μια κοινή αντίληψη της αλήθειας».
Οι Βρετανοί διπλωμάτες αισθάνονται ότι υπάρχει ανάγκη να αποδεχτούμε ότι η Ρωσία δεν τηρεί τους κανόνες – και να «αποκαλύψει» τα ψεύδη της.
Αλλά μερικοί εμπειρογνώμονες πιστεύουν πως μια τόσο συγκρουσιακή στάση προς την Ρωσία θα ήταν λάθος. Ο Σερ Άντονι Μπρέντον, Βρετανός πρέσβης στη Ρωσία από το 2004 έως και το 2008, δήλωσε ότι η καλύτερη στρατηγική είναι η επιδίωξη συνεργασίας σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως ο πυρηνικός αφοπλισμός, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ο περιορισμός του κυβερνοπολέμου.
Με πληροφορίες από Guardian και The Week.