- Σε εφαρμογή από σήμερα τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς
- Διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για μία κατάπαυση του πυρός διαρκείας
- Το Ισραήλ αντιμέτωπο με νέο κύμα διεθνούς αγανάκτησης
- Έλεγχο της Γάζας από τα Ηνωμένα Έθνη “βλέπει» ως λύση το Ισραήλ
Σε εφαρμογή από σήμερα τριήμερη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, η οποία συμφωνήθηκε με τη διαμεσολάβηση της Αιγύπτου. Η εκεχειρία, η οποία με βάση τη συμφωνία θα διαρκέσει 72 ώρες προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις στο Κάιρο για μία κατάπαυση του πυρός διαρκείας, τέθηκε σε ισχύ στις 08:00 ώρα Ελλάδος.
Το Ισραήλ αντιμέτωπο με νέο κύμα διεθνούς αγανάκτησης
Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα νέο κύμα διεθνούς αγανάκτησης εξαιτίας του θανάτου τουλάχιστον δέκα Παλαιστινίων σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Ράφα την Κυριακή.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν χαρακτήρισε χθες «νέα κατάφωρη παραβίαση του ανθρωπιστικού διεθνούς δικαίου» τον βομβαρδισμό του σχολείου της UNRWA από τον ισραηλινό στρατό και έκανε λόγο για «ένα σκάνδαλο από ηθική άποψη και μια εγκληματική ενέργεια».
Οι ΗΠΑ, οι οποίες όπως και ο Μπαν δεν κατονόμασαν ξεκάθαρα το Ισραήλ ως υπεύθυνο, ανακοίνωσαν ότι είναι «συγκλονισμένες» από τον βομβαρδισμό.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ότι ο ΟΗΕ «είχε δίκιο» που καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση εναντίον ενός σχολείου του ΟΗΕ στη Γάζα.«Πιστεύω ότι ο ΟΗΕ είχε δίκιο που καταδίκασε (την ενέργεια αυτή), διότι το διεθνές δίκαιο είναι απόλυτα ξεκάθαρο στο ότι οι άμαχοι και τα σχολεία δεν πρέπει να γίνονται στόχοι (επιθέσεων), αν αποδειχθεί ότι αυτό συνέβη», δήλωσε ο Κάμερον στο BBC διατηρώντας μια επιφυλακτική στάση.
Στο μεταξύ ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σημείωσε ότι καταγράφονται «σφαγές καθημερινά» με θύματα «τους χριστιανούς στο Ιράκ, τις μειονότητες στη Συρία», και «αυτό συμβαίνει επίσης στη Γάζα, σφαγές. Είκοσι έξι ημέρες σύγκρουσης, οφείλουμε να δράσουμε», τόνισε ο ίδιος.
Από την πλευρά της η διπλωματία της Ισπανίας «καταδίκασε σθεναρά» σήμερα την «πολύ σοβαρή επίθεση» η οποία στοίχισε χθες τη ζωή 10 Παλαιστινίων, περιλαμβανομένου ενός παιδιού, σε ένα σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα και κάλεσε να κηρυχθεί μια «επείγουσα και διαρκής» εκεχειρία. Εξάλλου, το ΥΠΕΞ της Ισπανίας κάλεσε «τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αποφεύγονται οι απώλειες μεταξύ των αθώων πολιτών», και γενικότερα «να γίνεται σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», αλλά και να αποφεύγονται οι επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Εθνών.
Η Ρωσία ζήτησε εχθές να τεθεί σε ισχύ στη Λωρίδα της Γάζας μια «ανθρωπιστική εκεχειρία ως το πρώτο βήμα προς μια διαρκή κατάπαυση του πυρός» ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και στη Χαμάς. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υπογράμμισε την «αναγκαιότητα να υπάρξει μια συμφωνία (ανάμεσα στους αντιμαχόμενους) για να αποφευχθεί η επανάληψη των (στρατιωτικών) επιχειρήσεων, των οποίων τα περισσότερα θύματα είναι οι αθώοι πολίτες» σε μια συνομιλία του με τον ομόλογό του του Ισραήλ Άβιγκντορ Λίμπερμαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στην Μόσχα.
Έλεγχο της Γάζας από τα Ηνωμένα Έθνη “βλέπει» ως λύση το Ισραήλ
Ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο μεταφοράς του ελέγχου της Γάζας στα Ηνωμένα Έθνη.
«Όλοι ρωτάνε, τι θα συμβεί μετά το τέλος της επιχείρησης; Ας υποθέσουμε ότι το Ισραήλ νικάει την Χαμάς. Υπάρχουν λιγοστές επιλογές. Ο διεθνής έλεγχος της Γάζας, από τα Ηνωμένα Έθνη, σίγουρα θα πρέπει να εξεταστεί».
Ο Λίμπερμαν επικαλέστηκε ως παραδείγματα τη Βρετανική Εντολή για την Παλαιστίνη και τις εντολές ελέγχου του ΟΗΕ για το Ανατολικό Τιμόρ και το Κόσοβο. «Το είδαμε να λειτουργεί αρκετά καλά εκεί…Απαιτεί μία συμφωνία ανάμεσα σε εμάς και την Παλαιστινιακή Αρχή. Δεν απαιτεί την έγκριση των Ηνωμένων Εθνών, μόνο συμφωνία των εμπλεκομένων πλευρών–του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής», είπε ο ίδιος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής σε 15 χάρτες που εξηγούν γιατί ρέει τόσο αίμα