Κρατικό κινεζικό μέσω ενημέρωσης αποδέσμευσε οπτικοακουστικό υλικό που δείχνει τις δοκιμές ενός τυφεκίου επόμενης γενιάς με την ονομασία QBZ-191.
Το ακρωνύμιο QBZ σημαίνει Qīngwǔqì Bùqiāng Zìdòng που κατά κυριολεξία σημαίνει “ελαφρύ όπλο, αυτόματο τυφέκιο”. Τα ψηφία συνήθως υποδηλώνουν το τελευταίο έτος ανάπτυξης του όπλου.
Το βίντεο, που αποδεσμεύθηκε απο το κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό China Central Television (CCTV), περιελάμβανε αποσπάσματα που έδειχναν την βασική και εξελιγμένη έκδοση του QBZ-95 κατά τις δοκιμές στο 208ο Ερευνητικό Ινστιτούτο των κινεζικών βιομηχανιών όπλων.
Αναμένεται οτι οι τρεις εκδόσεις του τυφεκίου επόμενης γενιάς να διατίθενται – ως αραβίδα με κάννη μήκους 10.5”, τυφέκιο εφόδου με κάννη 14.5” (το βασικό δείγμα) και ένα με επιμηκυμένη βαριά κάννη για τους ελεύθερους σκοπευτές μέσα στις ομάδες. Το τυφέκιο αναπτύχθηκε για να αντικαταστήσει το τυφέκιο bullpup QBZ-95 που εντάχθηκε σε υπηρεσία το 1997.
Σύμφωνα με πηγές, το νέο τυφέκιο δέχεται νέου τύπου φυσίγγια διαμετρήματος 5.8×42 χλστ που διαθέτουν καλύτερη απόδοση στα μεσαία και μεγάλα βεληνεκή. Έχει δραστικό βεληνεκές 300 μέτρων στην έκδοση της αραβίδας και 400 μέτρα για την εκδοσή τυφεκίου εφόδου με ρυθμό βολής τις 750 βολές ανά λεπτό.
Επεκτείνεται ο κινεζικός «δράκος»
Η Κίνα θα συνεχίσει την προσπάθεια για προβολή στρατιωτικής ισχύος σε όσο το δυνατόν πιο απομακρυσμένες περιοχές, ιδιαίτερα μετά το 2030.
Σύμφωνα με έκθεση του «Jane’s» υπό την αιγίδα της «U.S.-China Economic & Security Commision», η κινεζική στρατιωτική παρουσία είναι ήδη αισθητή στη Νότια και την Ανατολική Σινική Θάλασσα, αλλά θα απαιτήσει αρκετά χρόνια και χρήματα για να πετύχει παρόμοιο αποτέλεσμα σε πολύ πιο μακρινές περιοχές.
Όπως σημειώνει το «Defense News», η Κίνα παίρνει μέρος σήμερα σε αποστολές ανθρωπιστικής φύσης, όπως η αντιμετώπιση της πειρατείας στη Μέση Ανατολή, και έχει δημιουργήσει βάση στο Τζιμπουτί. Αλλά η υποστήριξη εκστρατευτικών επιχειρήσεων σε τέτοιες αποστάσεις θα χρειαστεί ακόμα πολλές επενδύσεις και χρόνια.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μετά το 2030, όταν οι ικανότητες του Κινεζικού Ναυτικού και της Κινεζικής Αεροπορίας επιτρέψουν θεωρητικά στο Πεκίνο να πραγματοποιεί υπερπόντιες πολεμικές επιχειρήσεις υψηλότερου επιπέδου. Για να συμβούν αυτές, θα χρειαστούν περισσότερα αεροπλανοφόρα και βάσεις ή έστω συμφωνίες χρήσης λιμανιών και αεροδρομίων σε φιλικές χώρες.
Όπως και να έχει, οι ΗΠΑ είναι υποχρεωμένες να επιτηρούν τις κινεζικές επενδύσεις σε μέσα και ικανότητες που μπορούν να υποστηρίξουν τέτοιες επιχειρήσεις, όπως επίσης την ανάπτυξη πολεμικού υλικού σε απομακρυσμένες βάσεις, σα στο Τζιμπουτί, η έκθεση επισημαίνει.
Πηγή: Janes, Defence Blog