Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί εκεχειρία από τους αυτονομιστές αντάρτες και την ουκρανική κυβέρνηση
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε σήμερα να κηρυχθεί εκεχειρία από τους αυτονομιστές αντάρτες και την ουκρανική κυβέρνηση στην ανατολική Ουκρανία ώστε να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις.
«Θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό άμεσες συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε ο Πούτιν στη διάρκεια συνάντησής του με τους προκαθήμενους της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
«Με μεγάλη ανησυχία και λύπη παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία. Είναι φοβερό, μια τραγωδία», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Εξάλλου ο ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι σε επαφή με τον ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο ελπίζει να καταφέρει να επιλύσει οριστικά την κρίση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Είμαστε σε επαφή με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και ελπίζω ότι θα καταφέρει να προτείνει σε όλον τον ουκρανικό λαό, σε όλους τους ανθρώπους όπου κι αν ζουν, ένα μέσο (…) που θα επιτρέψει να καταλήξουμε σε μια οριστική, και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή αυτή», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, όπως ζητούν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι, μετά τη συντριβή του αεροσκάφους των Malaysia Airlines, όμως πρόσθεσε ότι οι αντάρτες θα επιτρέψουν στους διεθνείς ερευνητές την πρόσβαση στο σημείο της τραγωδίας.
«Δεν υπάρχει θέμα εκεχειρίας, όμως θα επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες να έχουν πρόσβαση στο σημείο της καταστροφής», δήλωσε ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Μποροντάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Μποροντάι αρνήθηκε ότι οι αντάρτες ευθύνονται για την κατάρριψη του αεροσκάφους, υπογραμμίζοντας ότι τα όπλα που διαθέτουν δεν τους επιτρέπουν να πλήττουν αεροπλάνα που πετούν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 4.000 μέτρων, την ώρα που το μαλαισιανό αεροπλάνο πετούσε στα 10.000.
«Τα όπλα μας δεν πηγαίνουν πιο ψηλά από τα 4.000 μέτρα, δεν διαθέτουμε (πυραύλους) Μπουκ, απολύτως κανέναν», επεσήμανε ο Μποροντάι.
Παράλληλα ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Λαβρόφ προειδοποίησε νωρίτερα ότι η Μόσχα θα απαντήσει σε περίπτωση που ριφθούν σκοπίμως πυρά από την Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος
Η Ρωσία θα απαντήσει σε περίπτωση που ριφθούν σκοπίμως πυρά από την Ουκρανία στο έδαφός της «καταστρέφοντας το σημείο προέλευσης των πυρών», δήλωσε σήμερα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
«Έχουμε ήδη προειδοποιήσει ότι αν αυτό συνεχιστεί, θα λάβουμε αυστηρά μέτρα. Το λιγότερο, αν είναι ξεκάθαρο ότι αυτό έγινε σκοπίμως είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να καταστρέψουμε το σημείο απ’ όπου προήλθαν τα πυρά», σημείωσε ο Λαβρόφ μιλώντας στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossia 24.
Παρόλα αυτά ο ρώσος υπουργός εκτίμησε επίσης ότι οι οβίδες από την Ουκρανία που έπληξαν τις τελευταίες ημέρες το ρωσικό έδαφος οφείλονται «είτε σε μια όχι και πολύ επαγγελματική δουλειά, είτε σε λάθος, κάτι που συμβαίνει στον πόλεμο».
Μια οβίδα που έπληξε το μικρό ρωσικό χωριό Ντονέτσκ στις 13 Ιουλίου προκάλεσε τον θάνατο ενός ανθρώπου. Η Μόσχα κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις ότι αυτές έριξαν την οβίδα, κάτι που αρνήθηκε το Κίεβο.
«Το συμβάν αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει μια ιδιαίτερα επικίνδυνη κλιμάκωση στην ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η οποία ενδέχεται να έχει μη αναστρέψιμες συνέπειες, για τις οποίες η Ουκρανία θα φέρει την ευθύνη», είχε δηλώσει τότε ο Λαβρόφ.
Στο μεταξύ πηγές από την ΕΕ επεσήμαναν σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία.
Η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να θέσει σε ισχύ τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που αποφασίστηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών, προτού εξετάσει νέα μέτρα, σημείωσαν διπλωμάτες.
«Πρέπει να περιμένουμε και να παρακολουθούμε πολύ στενά όσα θα μας πει η έρευνα για την τραγωδία αυτή (την κατάρριψη του επιβατηγού αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών) και τότε θα δούμε αν οι χώρες μέλη θέλουν να προχωρήσουν περαιτέρω», επεσήμανε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τα «εξελιγμένα» όπλα που διαθέτουν οι αντάρτες στην Ουκρανία
Ο πτέραρχος ε.α Ευάγγελος Γεωργούσης δίνει απαντήσεις για την πτήση της Malaysian Airlines
Ο «Έλληνας» στα ηχητικά ντοκουμέντα των φιλορωσων που παραδέχονται ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος
«Πύραυλος» κατέρριψε το Malaysia Airlines – Σοκ της διεθνούς κοινής γνώμης