OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Νέα άρνηση Χαμάς για σύντομη κατάπαυση του πυρός – Μπλίνκεν προς Ισραήλ: Αυξήστε την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

05/11/2024 - 04:56
Μπλίνκεν

REUTERS/Nathan Howard/Pool

Share on FacebookShare on Twitter

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν επέκρινε χθες Δευτέρα 4/11/2024 το γεγονός ότι η Χαμάς απέρριψε για ακόμη μια φορά προσωρινή ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια συνδιάλεξής του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι, ενώ κάλεσε το Ισραήλ να αυξήσει την ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που διανέμεται στους αμάχους στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο παλαιστινιακό θύλακο κατά τη διάρκεια χωριστής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Στέλεχος της Χαμάς τόνισε την Παρασκευή ότι το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα αρνείται να εξετάσει καν πρόταση για βραχείας διάρκειας ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας που καταρτίστηκε από τις χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ, αφού δεν ικανοποιεί την αξίωσή της να κηρυχθεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συζήτησής του με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Μπαντρ Αμπντελάτι ο κ. Μπλίνκεν «σημείωσε πως η Χαμάς για ακόμη μια φορά αρνήθηκε να απελευθερώσει έστω περιορισμένο αριθμό αμάχων για να εξασφαλιστεί κατάπαυση του πυρός και ανακούφιση για τον πληθυσμό στη Γάζα», σύμφωνα με δελτίο που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επέμεινε πως έχει «σημασία να τερματιστεί ο πόλεμος στη Γάζα», να υπάρξουν «εγγυήσεις για την απελευθέρωση όλων των ομήρων» και να «αυξηθεί και να διατηρηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια», προστίθεται στο κείμενο.

Ο κ. Μπλίνκεν ταξίδεψε στη Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, του Γιαχία Σινουάρ, αποπειρώμενος — χωρίς επιτυχία — να δώσει ώθηση στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο που ξέσπασε με έναυσμα την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου 2023.

Συζήτησε επίσης τηλεφωνικά με τον Ρον Ντέρμερ, εκ των σημαντικότερων συμβούλων του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η Ουάσιγκτον προσπαθεί να καταρτίσει σχέδιο για την μεταπολεμική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, που θα επιτρέψει στο Ισραήλ να κηρύξει το τέλος του πολέμου, ακόμη κι αν δεν έχει συμφωνηθεί διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

Σε χωριστή συνδιάλεξή του με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γκάλαντ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τον συνομιλητή του να λάβει μέτρα για να αυξηθεί η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που φθάνει στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με άλλο δελτίο Τύπου, που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό του Μάθιου Μίλερ. Ο κ. Μπλίνκεν «κάλεσε να υπάρξουν περαιτέρω ενέργειες» για να «αυξηθεί και να διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο η ανθρωπιστική βοήθεια (…) σ’ όλη τη Γάζα», κατά το κείμενο.

Παράλληλα, η αμερικανική διπλωματία επιδιώκει να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στον Λίβανο, να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση στο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Πηγές: AFP / Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑΑΝΤΟΝΙ ΜΠΛΙΝΚΕΝΙΣΡΑΗΛΚΑΤΑΠΑΥΣΗ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣΧΑΜΑΣ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

16/12/2025 - 15:42
ΗΠΑ - Χέγκσεθ
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

16/12/2025 - 15:30
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

16/12/2025 - 13:29

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: Η Ουκρανία αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, τα δεσμευμένα ρωσικά assets είναι καίριας σημασίας

ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο σχεδιάζει βαθιά αναδιάρθρωση της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων – Μειώνονται οι στρατηγοί και η σημασία της Ευρώπης

Ουκρανία: Στα «σκαριά» η δημιουργία διεθνούς οργανισμού για ρωσικές πολεμικές αποζημιώσεις

Κρεμλίνο σε Ζελένσκι: «Εκεχειρία Χριστουγέννων στην Ουκρανία; Όχι, θέλουμε ειρηνευτική συμφωνία»

Γαλλία: «Να καθιερωθούν πρώτα οι εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία πριν τις διαπραγματεύσεις για το εδαφικό»

Eurofighter στην Τουρκία: Το 2030 η παράδοση των πρώτων μαχητικών – Θα ενσωματώνουν Meteor και τουρκικά πυρομαχικά

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κατέλαβε το Κουπιάνσκ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Ζελένσκι [vid]

Τραμπ: «Πιο κοντά από ποτέ η επίτευξη συμφωνίας τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία» [vid]

Top News

Θεσσαλονίκη: Πιλοτική 24ωρη λειτουργία του Μετρό και έξι λεωφορειακών γραμμών στις 20 και 27 Δεκεμβρίου

Κατάθλιψη στη μέση ηλικία: Τα 6 συγκεκριμένα συμπτώματα που συνδέονται με την άνοια

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πως να αλλάξετε πάροχο - Η διαδικασία μέσω gov.gr

Αδειάζει τη Μαρία Καρυστιανού η πλειοψηφία του Συλλόγου συγγενών των Τεμπών: «Προσωπικές επιλογές - Δεν έχουμε καμία ανάμειξη»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert