Η απίστευτη ιστορία του νεαρου αιχμαλώτου πολέμου ειναι άμεσα συνδεδεμένη με την δύναμη της αγάπης καθώς ο νεαρός στρατιώτης ειχε ερωτευτει μια γερμανίδα διερμηνέα!
Μια αποκάλυψη της απόδρασής του φοβόταν ότι θα σημαινε οτι θα οδηγούταν στο εκτελεστικό απόσπασμα οχι μόνο ο ίδιος αλλα και η αγαπημένη του Ροζα Ραουχενμπαχ που είχε καταφέρει να κρυψει τις εβραικες τις ρίζες απο τους Ναζί και ηταν διερμηνέας στο στρατόπεδο οπου βρισκόταν φυλακισμένος ο Οράτιος.
Στα 90 του χρόνια ο Οράτιος αφηγείται τα κατορθώματα του σ ενα βιβλίο με τίτλο Do The Birds Sing in Hell? (Τραγουδανε τα πουλιά στην κόλαση;) το οποίο θα γινει και ταινία του Χόλυγουντ.
Οταν ο Χίτλερ εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία το 1939 ο τοτε 20χρονος Οράτιος εργαζόταν στην γενέτειρά του (Ibstock στο Leicestershire).Αν και ένας απο τους πελάτες του, του πρότεινε καλα αμειβόμενη εργασία ως πυροσβέστης, ο Οράτιος επέλεξε να ενταχθεί στον στρατό. Μετά από επτά εβδομάδες στο 2ο/5ο Τάγμα του Leicestershire, είχε σταλεί στη Γαλλία μαζι με τις Βρετανικές Δυνάμεις.
Συνελήφθη από την Βέρμαχτ κατά τη διάρκεια της υποχώρησης στη Δουνκέρκη το 1940, και υπόμεινε μια αναγκαστική πορεία δέκα εβδομάδων απο την Γαλλία στην Ολλάνδια. Εξαντλημένος κατέληξε σε ένα στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας στην Πολωνία (λατομείο μαρμάρου). Εκεί γνώρισε και την Ρόζα. Την δεκαεπτάχρονη κόρη του διευθυντη του λατομείου και διερμηνέα. Η έλξη ήταν αμοιβαία και οι δυο τους προσπαθούσαν να συναντιούνται οποτε μπορούσαν.
Οταν ο Οράτιος μεταφέρθηκε 40 μιλια μακριά στο Freiwaldau, για να δει την Ρόζα έπρεπε να αφαιρει τα ξυλινα δοκάρια απο το παράθυρο του κελιού του και να σέρνεται κάτω απο την περίφραξη του στρατοπέδου. Τα κρυφά ραντεβού ηταν πάντα σε ενα κοντινό παρεκκλήσι.
Βγαίνοντας ο Οράτιος δεν ειχε καμία πιθανότητα διαφυγής καθώς η μόνη ουδέτερη χώρα ηταν η Σουηδία, 420 μίλια βορεια. Κι ετσι αναγκαστικά σερνότανε πισω στο στρατόπεδο, συχνα με τρόφιμα για τους συντρόφους του.
Η παράνομη ερωτικη ζωή του δεν ηταν η μόνη πράξη περιφρόνησης καθώς στην φωτογραφία ο αδυνατισμένος Ορατιος δειχνει τα πλευρά του στον ηγέτη των SS Χεινριχ Χιμλερ ζητώντας περισσότερα τρόφιμα για τους κρατουμενους.
Το Freiwaldau απελευθερώθηκε από τους Συμμάχους το 1945. Ο Ορατιος και η Ρόζα συνέχισαν την επικοινωνία τους μέσω αλληλογραφίας.Η αλληλογραφία ξαφνικά σταμάτησε όταν η Ρόζα πέθανε στη γέννα. Ο Οράτιος ποτέ δεν έμαθε αν το μωρό – που επίσης πέθανε – ήταν δικό του.
Σε ηλικία 89 ετών, ο Οράτιος γνώρισε τον συγγραφέα Ken Scott, και η ιστορία του, εμφανίστηκε σε έντυπη μορφή το 2008, εγκαίρως για τα 90ά γενέθλια του. Ο Οράτιος πέθανε τον Φεβρουάριο του 2010.
Τώρα ο παραγωγός του Mission Impossible III Stratton Leopold θα ανεβάσει το βιβλίο στη μεγάλη οθόνη.