Το Ισραήλ μετέχει για πρώτη φορά σε ναυτική άσκηση στην Ερυθρά Θάλασσα, που τελεί υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και συμπεριλαμβάνει σχεδόν 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, ορισμένοι από τους οποίους δεν αναγνωρίζουν το εβραϊκό κράτος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, Τρίτη, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό, 9.000 άτομα και 50 πολεμικά πλοία από περισσότερες από 60 χώρες και διεθνείς οργανισμούς μετέχουν στη διεθνή ναυτική άσκηση (IMX), που άρχισε τη Δευτέρα και θα διαρκέσει 18 ημέρες.
Πρόκειται για τη σημαντικότερη άσκηση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στον κόσμο, με περισσότερα από 80 μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πρόσθεσε το αμερικανικό Ναυτικό από το Μπαχρέιν, όπου έχει τη βάση του ο 5ος Αμερικανικός στόλος. Τη Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Αβισάι Αντράεε, επιβεβαίωσε μέσω Twitter ότι το εβραϊκό κράτος θα μετείχε «για πρώτη φορά» στην άσκηση ΙΜΧ.
Η τελευταία πραγματοποιείται σε μια συγκυρία ισχυρών εντάσεων στην περιοχή μεταξύ των ανησυχιών σε σχέση με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και αρκετών επιθέσεων των Υεμενιτών ανταρτών, με μη επανδρωμένα και πυραύλους, εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Συμμετέχουν χώρες που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ
Τα Εμιράτα είναι μέλη του υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμού και επεμβαίνουν στην Υεμένη από το 2015 υποστηρίζοντας τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις κατά των ανταρτών Χούθι. Τα Εμιράτα έγιναν στόχος των Χούθι τρεις φορές τον Ιανουάριο με αποτέλεσμα τρεις μετανάστες εργάτες να σκοτωθούν σε επίθεση με μη επανδρωμένα και πυραύλους των σιιτών ανταρτών που υποστηρίζονται από το Ιράν.
Ανάμεσα στις χώρες που συμμετέχουν στη ναυτική άσκηση περιλαμβάνονται συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, το Ομάν και η Υεμένη, που δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Το σαουδαραβικό βασίλειο και το εβραϊκό κράτος διακατέχονται ωστόσο από την ίδια βούληση να εξουδετερώσουν την επιρροή του Ιράν στην περιοχή. Το Ισραήλ μετείχε ήδη σε πρώτες κοινές ναυτικές ασκήσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν το Νοέμβριο, ένα χρόνο μετά την εξομάλυνση των σχέσεών του με τις δυο χώρες του Κόλπου.
Νωρίτερα τον Ιανουάριο, οι Χούθι κατέλαβαν ένα πλοίο με σημαία των Εμιράτων στην Ερυθρά Θάλασσα, στ’ ανοιχτά της Χοντέιντα, στη δυτική Υεμένη που μαστίζεται από τον πόλεμο, δηλώνοντας ότι μετέφερε στρατιωτικό υλικό, κάτι που διέψευσαν τα Εμιράτα.
Το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό είχε ανακοινώσει εξάλλου στις 22 Ιανουαρίου ότι συνέλαβε ένα πλοίο –που προερχόταν από το Ιράν και μετέφερε 40 τόνους λιπάσματος, του οποίου τα συστατικά μπορούν να χρησιμεύσουν στην κατασκευή εκρηκτικών– σε θαλάσσια οδό που χρησιμοποιών οι Χούθι για να προμηθεύονται όπλα.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου