Η Φινλανδία και η Σουηδία θα μπορούσαν σύντομα να ενταχθούν στο NATO, κινήσεις που πιθανότατα θα εξοργίσουν τη Μόσχα και που αξιωματούχοι λένε ότι θα επισημάνουν περαιτέρω το στρατηγικό λάθος της Ρωσίας με την εισβολή στην Ουκρανία.
Η προσπάθεια του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν να ανατρέψει την ουκρανική κυβέρνηση έχει ωθήσει τη Φινλανδία στη «γρήγορη λωρίδα» για να ενταχθεί στο NATO, αψηφώντας τις ρωσικές απειλές και την πίεση του Κρεμλίνου να αναγκάσει μια πρακτική συρρίκνωση της υπερατλαντικής συμμαχίας.
«Η Φινλανδία —με πολύ μεγάλη, μεγάλη πιθανότητα— θα υποβάλει [μια] αίτηση για το ΝΑΤΟ και μετά μπορεί να ακολουθήσει η Σουηδία», είπε ένας ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Washington Examiner.
«Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στη Φινλανδία πριν την ένταξή της»
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ ανέφεραν στο CNN ότι οι συζητήσεις σχετικά με την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο μπλοκ έχουν γίνει εξαιρετικά σοβαρές μετά την εισβολή της Ρωσίας και ανώτατοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ δήλωσαν ότι το θέμα αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Στοκχόλμης και του Ελσίνκι. .
Η ένταξη της Φινλανδίας στη συμμαχία θα αντιπροσώπευε μια οπισθοδρόμηση για τη Μόσχα, η οποία πρότεινε ένα λεγόμενο σχέδιο συνθήκης τον Δεκέμβριο που θα απαιτούσε από το NATO να υποσχεθεί ότι δεν θα δεχθεί ποτέ κανένα επιπλέον μέλος και να υποβαθμίσει τους στρατιωτικούς δεσμούς μεταξύ των αρχικών μελών της συμμαχίας και των κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
«Σε αυτή τη νέα κατάσταση και το μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας, θα πρέπει επίσης να αξιολογήσουμε όλα τα μέσα για να εγγυηθούμε την ασφάλεια της Φινλανδίας και των Φινλανδών», δήλωσε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Sanna Marin την περασμένη εβδομάδα. «Θα πρέπει να σκεφτούμε σοβαρά τη δική μας στάση και προσέγγιση για τη στρατιωτική ευθυγράμμιση. Θα πρέπει να το κάνουμε αυτό προσεκτικά αλλά γρήγορα, αποτελεσματικά κατά τη διάρκεια αυτής της άνοιξης», είπε η Φινλανδή πρωθυπουργός.
Οι απειλές της Ρωσίας
Το Κρεμλίνο δήλωσε την Πέμπτη ότι θα πρέπει να «εξισορροπήσει εκ νέου την κατάσταση» εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο NATO. «Θα πρέπει να κάνουμε τη δυτική μας πλευρά πιο εξελιγμένη όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας», δήλωσε στο Sky News ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Η Φινλανδία δέχτηκε δύο κυβερνοεπιθέσεις και παραβίαση του εναέριου χώρου από ρωσικό κρατικό αεροπλάνο την Παρασκευή. Τόσο ο Στουμπ όσο και ο Φινλανδός αξιωματούχος δήλωσαν ότι το Ελσίνκι αναμένει τέτοιου είδους επιθέσεις και υποβάθμισαν την πιθανότητα σοβαρής απάντησης από τη Μόσχα εάν η Φινλανδία — η οποία μοιράζεται σύνορα άνω των 800 μιλίων με τη Ρωσία — ενταχθεί στο NATO.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ εξετάζουν το ενδεχόμενο η Ρωσία να πραγματοποιήσει μια επίθεση προτού η Φινλανδία τεθεί υπό την προστασία της συμμαχίας, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο.
Η Φινλανδία πολέμησε τη σοβιετική εισβολή το 1939 και παρέμεινε ουδέτερη κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Η ανάμνηση αυτής της σύγκρουσης ενέπνευσε τον φινλανδικό λαό, ένα έθνος 5,5 εκατομμυρίων, να αναπτύξει μια εξελιγμένη στρατηγική «συνολικής ασφάλειας» που κυμαίνεται από αποθέματα καυσίμων και φαρμάκων έως έναν στρατό με 900.000 έφεδρους έτοιμους να αποκρούσουν οποιαδήποτε μελλοντική ρωσική εισβολή.