NATO: Θα στείλει στην Ουκρανία εξοπλισμό προστασίας από πυρηνική επίθεση – «Η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο»

Το NATO προειδοποίησε σήμερα για τον κίνδυνο διολίσθησης του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία σε πυρηνική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση.

«Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει αυτή την επικίνδυνη, ανεύθυνη πυρηνική ρητορική», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου. «Αλλά ας μην υπάρχει καμία αμφιβολία για την ετοιμότητά μας να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τους συμμάχους απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή οποτεδήποτε».

«Η Ρωσία πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί ποτέ να κερδίσει έναν πυρηνικό πόλεμο», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ την παραμονή μιας συνόδου κορυφής των ηγετών της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στις Βρυξέλλες. «Το NATO δεν είναι μέρος της σύγκρουσης… παρέχει υποστήριξη στην Ουκρανία αλλά δεν είναι μέρος της σύγκρουσης», πρόσθεσε.

«Το NATO δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία… Είναι εξαιρετικά σημαντικό να παράσχουμε υποστήριξη στην Ουκρανία και την αυξάνουμε. Αλλά την ίδια στιγμή είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο αυτή η σύγκρουση να γίνει ένας κανονικός πόλεμος ανάμεσα στο NATO και τη Ρωσία», είπε ο ΓΓ του NATO.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι αναμένει από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να δώσουν το πράσινο φως για την ενίσχυση της συμμαχίας και την αποστολή περαιτέρω υποστήριξης στην Ουκρανία.

«Αύριο, αναμένω ότι οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν να παράσχουν πρόσθετη υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της βοήθειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και εξοπλισμού για να βοηθήσουν την Ουκρανία να προστατεύσει από χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές».

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συμμετάσχει μαζί με τους ηγέτες της Συμμαχίας στην Σύνοδο Κορυφής αύριο Πέμπτη μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Anadolu / Φωτογραφία Reuters