Οι συνομιλίες της Σουηδίας με την Τουρκία σχετικά με το NATO σημείωσαν πρόοδο, δήλωσε σήμερα η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε, ενώ ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο υποστήριξε επίσης σήμερα πως υπάρχει πλέον κάπως περισσότερη αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στη χώρα του και την Άγκυρα.
Οι διαπραγματεύσεις με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO σημείωσαν πρόοδο και μια λύση μπορεί να υπάρξει κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη, δήλωσε η σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να συμβεί σήμερα κάτι θετικό, όμως μπορεί επίσης να χρειαστεί περισσότερος χρόνος», δήλωσε η Λίντε στην εφημερίδα Svenska Dagbladet.
«Στην περίπτωση αυτή, θα δείξουμε υπομονή και θα συνεχίσουμε τις συνομιλίες ακόμη και μετά τη σύνοδο κορυφής», πρόσθεσε η υπουργός.
Εξάλλου, ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο δήλωσε σήμερα, πρίν από τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στη Μαδρίτη, πως υπάρχει τώρα κάπως περισσότερη αμοιβαία κατανόηση ανάμεσα στη Φινλανδία και την Τουρκία.
Ο Νιινίστο πρόσθεσε πως δεν είναι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος όσον αφορά το αποτέλεσμα των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Φινλανδίας στο NATO, στην οποία αντιδρά ο Ερντογάν.
«Η γενική άποψη είναι ότι οι συνομιλίες πήγαν κάπως καλύτερα, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανόηση αυξήθηκε κάπως και στις δύο πλευρές», δήλωσε ο φινλανδός πρόεδρος στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στις συνομιλίες ανάμεσα σε διπλωμάτες πριν από τη συνάντηση του ίδιου με τον Ερντογάν, που είναι προγραμματισμένη για αργότερα σήμερα.
Συνάντηση με τον Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Ατλαντική Συμμαχία, θα συναντηθεί επίσης στην Μαδρίτη με τους ηγέτες των δύο χωρών.
«Θα συναντηθούμε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας και την πρόεδρο της Φινλανδίας και τον γενικό γραμματέα του NATO: θα δούμε πού βρίσκονται», είπε. «Θέλουμε πράξεις, όχι άδεια λόγια», πρόσθεσε.
«Η βασική μας προσδοκία αυτήν την στιγμή είναι η άνευ όρων αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει το ΝΑΤΟ. Ανήκουμε στην Ατλαντική Συμμαχία εδώ και 70 χρόνια, η Τουρκία δεν είναι τυχαία μέλος του NATO».
«Αν η Σουηδία και η Φινλανδία είναι να γίνουν μέλη του NATO, πρέπει να λάβουν υπ΄όψιν τις ανησυχίες της Τουρκίας, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς», πρόσθεσε.
Χθες, ο τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι η Τουρκία θα δείξει κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής του NATO «έγγραφα και οπτικό υλικό που αποδεικνύουν την υποκρισία των συνομιλητών του σε ό,τι αφορά κουρδικές τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως το PKK, οι Μονάδες Προστασίας του Λαού και το FETO του Φετουλάχ Γκιουλέν.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters