ΝΑΤΟ προς Ρωσία » Αποσυρθείτε άμεσα από τη Γεωργία»

Το ΝΑΤΟ την Παρασκευή κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το έδαφος της Γεωργίας.

Ο Ρόμπερτ Γκότμωλερ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, συναντήθηκε με τον Γεωργιανό Υπουργό Εξωτερικών, Ντέιβιντ Ντόντουα κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Τιφλίδα. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση, ο Γκότμωλερ, επιβεβαίωσε την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας.

Στη συνέχεια τόνισε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τη συνεχή ενίσχυση των στρατιωτικών δραστηριοτήτων της Ρωσίας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου και ότι η ασφάλεια της περιοχής πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Ανέφερε χαρακτηριστικά πως “το ΝΑΤΟ υποστηρίζει πλήρως την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Γεωργίας, καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματα από τη χώρα σας».

Ενώ προσέθεσε πως το ΝΑΤΟ καλεί τη Γεωργία να συνεχίσει την δρομολογημένη πορεία της, διότι σίγουρα θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, με τον ΥΠΕΞ της Γεωργίας να δηλώνει πως έουν ληφθεί τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για την ένταξη της Γεωργίας σε αυτό.

Ο Γκότμώλερ έπειτα συναντήθηκε με τον Γεωργιανό Πρόεδρο Γκιόργκι Μαργκβελασβίλι.

Υπενθυμίζεται πως η Αμπχαζία και η Νότια Οσετία, είναι περιοχές που έχουν αυτοανακηρυχθεί ως ανεξάρτητα κράτη, ενώ αποτελούν μήλο της έριδος μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας, για χάρη των οποίων οι δύο χώρες πολέμησαν για 6 χρόνια το 2008.

Τα μόνα κράτη μέλη του ΟΗΕ που αναγνωρίζουν τις αποσχισθείσες περιοχές είναι η Ρωσία, η Νικαράγουα, η Βενεζουέλα και το Ναουρού.

 Πηγή: Anadolu