Το έγγραφο , που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, καλεί την κοινή αεροπορία (JAP) ως «βασικό μέσο για την επίτευξη των τριών βασικών καθηκόντων του ΝΑΤΟ και άλλων πολιτικών στόχων». Είναι το πρώτο τέτοιο έγγραφο από τη διαμόρφωση της ναυτικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ το 2011.
«Για σχεδόν 70 χρόνια, η αεροπορία αποτελεί βασικό τμήμα των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ. Από την αποτροπή της Σοβιετικής Ένωσης κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, τις επιχειρήσεις στα Βαλκάνια κατά τη δεκαετία του 1990 και την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας στις ερήμους του Αφγανιστάν, η αεροπορία βοήθησε στην προστασία των λαών μας και στην επίτευξη των πολιτικών μας στόχων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, σε μια δήλωση .
Η νέα στρατηγική » θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι συμμαχικές αεροπορικές δυνάμεις θα παραμείνουν παγκόσμιας κλάσης, ευέλικτες και έτοιμες για οποιεσδήποτε πιθανές περιστάσεις», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου.
Το έγγραφο ένδεκα σελίδων αποτελείται κυρίως από ευρείες γενικεύσεις και είναι γραμμένο σε ξηρή πολιτική και στρατιωτική γλώσσα. Μερικά από τα περιεχόμενα, ωστόσο, παρέχουν ενδείξεις ως προς τις προτεραιότητες του ΝΑΤΟ στον τομέα του αέρα, προχωρώντας.
Ένα από τα πρώτα απρόβλεπτα στη στρατηγική είναι η έντονη προειδοποίηση ότι «για πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Συμμαχία πρέπει να είναι σε θέση να διεξάγει επιχειρήσεις εναντίον κάθε ισοδύναμου-κρατικού παράγοντα». Ως αποτέλεσμα, η «Το μελλοντικό περιβάλλον λειτουργίας μπορεί να είναι ένα περιβάλλον στο οποίο η υπεροχή του αέρα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί ούτε κατά την έναρξη των επιχειρήσεων ούτε, όταν αποκτηθεί, να είναι μια διαρκή κατάσταση».
Πρόκειται για μια έντονη αντίθεση με το περιβάλλον που το ΝΑΤΟ έχει συνηθίσει: Από το 1991, η συμμαχία έχει καταπολεμήσει κυρίως στόχους με, στην καλύτερη περίπτωση, περιορισμένης ικανότητα αντίδρασης, από τη Βοσνία το 1995 και τη Σερβία το 1999, στη Λιβύη το 2011 και τη συνεχιζόμενη εμπλοκή στο Αφγανιστάν.
Παρόλο που το έγγραφο δεν ονομάζει συγκεκριμένα αντιπάλους, είναι σαφές ότι η φράση «ισοδύναμος αντίπαλος» αναφέρεται στη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ συγκεντρώνει στρατεύματα και εξοπλισμό στα ρωσικά σύνορα, ειδικά στα κράτη της Βαλτικής και την Πολωνία , από τότε που άρχισε η κρίση στην Ουκρανία το 2014. Παράλληλα με την συγκέντρωση στρατευμάτων, αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εξέφρασαν ανησυχία για τις δυνατότητες της Ρωσικής αεροπορικής άμυνας.
Η ικανότητα χρήσης της αεροπορικής δύναμης για συλλογή πληροφοριών, απειλή χρήσης βίας, κρίσιμη παράδοση προμηθειών και ταχεία επίθεση είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του ΝΑΤΟ, λέει η στρατηγική. Για να εξασφαλίσει την επιτυχία της, η συμμαχία χρειάζεται να επενδύσει σε νέες τεχνολογίες, καλύτερη εκπαίδευση, περισσότερες και καλύτερες βάσεις και «ένα ισχυρό και ασφαλές δικτυακό περιβάλλον» που εξασφαλίζεται από την παρεμβολή στον κυβερνοχώρο.
Επιπλέον, υπάρχουν «έντονες εξαρτήσεις μεταξύ της JAP και των εθνικών διαστημικών δυνατοτήτων, παρόλο που το ΝΑΤΟ ούτε τις κατέχει ούτε ελέγχει» , αναφέρει το έγγραφο, ενδεχομένως αναφέρεται στα αμερικανικά και ευρωπαϊκά στρατιωτικά διαστημικά προγράμματα. Οι ΗΠΑ εργάζονται επί του παρόντος για τη δημιουργία της Δύναμης Διαστήματος ως ανεξάρτητου στρατιωτικού κλάδου.
Τέλος, η στρατηγική προειδοποιεί για πιθανές «εκστρατείες παραπληροφόρησης που αποσκοπούν να νοθεύσουν ή να κακοποιήσουν την πρόθεση και / ή την ποιότητα εκτέλεσης των επιχειρήσεων της Συμμαχίας». «Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά τις δυνατότητες του στον τομέα της αεροπορικής δύναμης, γεγονός που καθιστά ακόμη πιο απαραίτητο να λαμβάνονται υπόψη οι πτυχές των επικοινωνιών στον προγραμματισμό και την εκτέλεση των αεροπορικών επιχειρήσεων» , καταλήγει η στρατηγική.