NATO: Η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες

 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάννης Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι η Γερμανία πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο στην αύξηση των αμυντικών δαπανών, καθώς τα 29 κράτη-μέλη ετοιμάζονται να συναντηθούν για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την Τετάρτη, 11 Ιουλίου.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild am Sonntag, ο Stoltenberg δήλωσε ότι χαιρετίζει τη δέσμευση της γερμανικής κυβέρνησης να αυξήσει τον προϋπολογισμό για την άμυνα στο 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024.

Αλλά δήλωσε ότι αναμένει από τη χώρα «να κάνει ακόμα περισσότερα» για να επιτύχει το στόχο του 2% για το 2024, το οποίο η Γερμανία και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του 2014. «Υποθέτω ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να επιδιώκει να επιτύχει αυτόν τον στόχο», ανέφερε.

Το Βερολίνο, πρόσθεσε, «είχε έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο» να διαδραματίσει στις αμυντικές δαπάνες λόγω του μεγάλου μεγέθους της οικονομίας του.

Παράγοντας Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump έχει επικρίνει τακτικά τον αμυντικό προϋπολογισμό της Γερμανίας και κατηγόρησε το Βερολίνο ότι εκμεταλλέυεται τις ΗΠΑ, οι οποίες ξοδεύουν περισσότερο από το 3% του ΑΕΠ τους στην άμυνα και διατηρούν στρατεύματα δύναμης δεκάδων χιλιάδων ανδρών στην Ευρώπη.

Ο τόνος του προέδρου ανησυχεί ορισμένους γερμανούς αξιωματούχους που φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να γυρίσουν την πλάτη τους στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Όμως ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι αφοσιεωμένες στην οργάνωση, αναφέροντας τις δεσμεύσεις που του απηύθυνε ο ίδιος ο Trump και την αύξηση κατά 40% της χρηματοδότησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη από τότε που ο πρόεδρος ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2017.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η διατλαντική σχέση που αποτελεί τη βάση της συμμαχίας δεν ήταν «δεδομένη».

«Η σχέση πρέπει να επιβεβαιώνεται κάθε μέρα», είπε. «Οι πολιτικοί και όλοι στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν κάποιο ρόλο να διαδραματίσουν.»

Πηγή DW.com