Υπάρχει έντονος κίνδυνος η Ρωσία να κάνει σαμποτάζ σε υποθαλάσσια καλώδια για να τιμωρήσει τις δυτικές χώρες για την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του NATO, Ντέιβιντ Κάτλερ.
«Υπάρχουν έντονες ανησυχίες για το ότι η Ρωσία ενδέχεται να στοχεύσει υποθαλάσσια καλώδια και άλλες κρίσιμης σημασίας υποδομές στην προσπάθεια να αναστατώσει την ζωή στην Δύση για να αποκτήσει πλεονέκτημα έναντι των χωρών εκείνων που παρέχουν ασφάλεια στην Ουκρανία», δήλωσε ο Κάτλερ στους δημοσιογράφους.
«Οι Ρώσοι είναι πιο δραστήριοι απ’ ό,τι τους βλέπαμε επί χρόνια σε αυτό τον τομέα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δραστηριοποιούνται πιο ενεργά στις περιπολίες που πραγματοποιούν σε όλο τον Ατλαντικό απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.
Οι σκανδιναβικές χώρες στηρίζουν την ένταξη της Ουκρανίας σε ΕΕ και NATO
Οι σκανδιναβικές χώρες υποστηρίζουν την Ουκρανία στις προσπάθειές της να γίνει ενδεχομένως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, δήλωσαν σήμερα οι ηγέτες της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Δανίας και της Ισλανδίας σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Οι σκανδιναβικές χώρες θα συνεχίσουν την πολιτική, οικονομική, ανθρωπιστική και στρατιωτική τους υποστήριξη για όσο χρόνο χρειαστεί», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.
Η πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε ότι η Ουκρανία χρειάζεται τώρα στην υποστήριξή μας, όχι στο μέλλον. Τα μαχητικά αεροσκάφη εξακολουθούν να είναι ένα θέμα το οποίο συζητάμε με τους συμμάχους. Από την πλευρά της Δανίας, δεν έχει ακόμη κλείσει το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών, τόνισε.
Ο Νορβηγός πρωθυπουργός δήλωσε απευθυνόμενος στο Ουκρανό πρόεδρο: «Το θεωρώ μια ένδειξη ελπίδας ότι βρίσκεστε τώρα σε σκανδιναβικό έδαφος». «Χαιρετίζω τα σημαντικά βήματα που λαμβάνει η ΕΕ για να προμηθεύσει την Ουκρανία με πυρομαχικά. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ», δήλωσε από την πλευρά του ο Σουηδός πρωθυπουργός.
Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι «το θέμα της συνόδου κορυφής είναι ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, οι σκανδιναβικές χώρες συνεχίζουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, τη σχέση της Ουκρανίας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και την πρωτοβουλία της Ουκρανίας για μια δίκαιη ειρήνη».
Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters