NATO: «Δεν θα αναπτύξουμε στρατό ή αεροσκάφη στην Ουκρανία»

Το NATO δεν θα αναπτύξει στρατιώτες ή αεροπορικά μέσα στην Ουκρανία αλλά προετοιμάζει την ουσιαστική ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας του στις συμμαχικές χώρες, στην ανατολική πτέρυγά του, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Δεν τίθεται ζήτημα να αναπτύξουμε δυνάμεις του NATO, ούτε αεροσκάφη στην Ουκρανία», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ, απαντώντας στο αίτημα της Πολωνίας να στείλει στη χώρα αυτή «μια ειρηνευτική αποστολή που θα προστατεύεται από ένοπλες δυνάμεις».

«Ο Πούτιν δεν περίμενε την τρομερή αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν πιστεύει οτι η Ρωσία θα κερδίσει τον πόλεμο είπε πως «δεν είναι σωστό να κάνουμε υποθέσεις. Ελπίζουμε πάντα σε μια ειρηνική λύση».

Ανώτατοι αξιωματούχοι της Συμμαχίας δήλωσαν ότι το ΝΑΤΟ προσπάθησε να συνδεθεί με τη Ρωσία μέσω μιας ανοιχτής γραμμής για την αντιμετώπιση των συγκρούσεων, αλλά η προσπάθεια αυτή απέτυχε.

H ενότητα της Δύσης εξέπληξε τον Πούτιν, ανέφερε ο Υπουργός ‘Αμυνας της Εσθονίας Κάλε Λαανέτ προσρχόμενος στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών ‘Αμυνας του NATO.

«Πρέπει να βρούμε όλους τους τρόπους να προστατεύσουμε την Ουκρανία», τόνισε ο κ. Λαανέτ. Παράλληλα, σχετικά με τις δηλώσεις του Προέδρου της Ουκρανίας για την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία, σημείωσε ότι «ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε ότι δεν ελπίζουν σε αυτό το στάδιο να γίνουν μέλη. Πιθανόν έχει δίκιο». Τέλος, επισήμανε ότι «η μεγαλύτερη έκπληξη για τον Πούτιν είναι ότι η Δύση είναι τόσο ενωμένη».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters