Νάντια Σαβτσένκο: Αυτή ειναι η ηρωίδα ουκρανή πίλοτος – ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

Μετά απο πολύμηνες διαπραγματεύσεις η ουκρανή πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο επέστρεψε σήμερα αεροπορικώς από τη Ρωσία, όπου κρατείτο, στην Ουκρανία, στο πλαίσιο μιας ανταλλαγής με δύο Ρώσους που κρατούνταν στην Ουκρανία.

Η ουκρανή πιλότος είχε κάνει απεργία πείνας για περισσότερες από 80 ημέρες από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Στις αρχές Μαρτίου φέτος είχε σταματήσει να λαμβάνει τροφή και υγρά για επτά ημέρες και η κατάσταση της ηταν κρίσιμη.
Ωστόσο η μάχη της Σαβτσένκο φαίνεται να απέδωσε, καθώς σήμερα απελευθερώθηκε καια αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο. 


Ποια ειναι η Νάντια Σαβτσένκο

Η 35χρονη Νάντια Σαβτσένκο πάλεψε μεχρι να γίνει η πρώτη γυναίκα πιλότος της Ουκρανίας. Και ως μέλος του Τάγματος Aidar της Ουκρανίας πολέμησε για να υπερασπιστεί την χώρα της.
“Όταν ηταν μικρή ήταν πολύ αυταρκεις” δήλωσε η μικρή αδελφή της Βίρα “Την ακολουθούσα λες και ημουν η ‘ουρά’ της. Αυτη παντα με στήριζε. Κάπως έτσι πέρασαν τα παιδικά μας χρόνια.”

Η Σαβτσένκο ειναι ήδη γνωστό πρόσωπο στην Ουκρανία, όπου εχει υπηρετήσει ως μια απο τις πρώτες γυναίκες στον στρατό της χώρας.

Σύμφωνα με την αδελφή της, Βίρα, η Σαβτσένκο ηταν αποφασισμένη να γίνει πιλότος απο τα 16. Εντάχθηκε στον Ουκρανικό στρατό ως ασυρματιστής πριν εκπαιδευτεί ως αλεξιπτωτιστής

Στην παρακάτω φωτογραφία, η Σαβτσένκο με μπλε μπερέ και τέσσερις συναδέλφους της.

Η Νάντια Σαβτσένκο ηταν η μόνη γυναίκα στρατιώτης στα ειρηνευτικά στρατεύματα τηςΟυκρανίας στο Ιράκ. Μετα την επιστροφή της προσέφυγε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για το δικαίωμα της να εισαχθεί στη διασημη Αεροπορική Ακαδημία στο Χάρκοβο, η οποία μέχρι τότε ηταν μόνο για άνδρες. Το αιτημα της έγινε αποδεχτό. Ήταν μια ιστορική στιγμή για την Νάντια.

Η διάκριση αυτη την εκτόξευσε στο φως της δημοσιότητας, όχι μόνο της ουκρανικής τηλεόρασης αλλα και του Προγράμματος Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο χρησιμοποίησε το παράδειγμα της για να πιέσει τη νομοθεσία για τη θέσπιση των αρχών της ισότητας των φύλων στον ουκρανικό στρατό.

Ως ανώτερος υπολοχαγός, η Σαβτσένκο υπηρέτησε στις αεροπορικές δυνάμεις και ως πυροβολητής και πλοηγός για τα Mi-24 ελικόπτερα. Η αδελφή της Βίρα δήλωσε οτι η Νάντια ηταν πάντα γοητευμένη απο τα μηχανήματα και γενικώς ηθελε να βλέπει τα πράγματα να λειτουργούν.

“Υπάρχει μια έκφραση για τους ανθρώπους που έχουν “χρυσά χέρια” “- άτομα που, ακόμα κι αν δεν ξέρουν πώς κάνουν κάτι, μπορούν απλά να το πάρουν στα χέρια τους και να το φτιάξουν.
Η αδερφή μου είναι τέτοιος ένθρωπος. Μπορει να κάνει τα πάντα, και πάντα όλα ειναι τέλεια. Αυτός είναι ο λόγος που την θαυμάζω».