Να γιατί το Ιράν δεν θα καταστρέψει τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ – ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟ

Η ναυτική δύναμη του Ιράν έχει αναγνωριστεί από πολλούς αναλυτές ως μία υπολογίσιμη απειλή. Σε μια έκθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2008, το Ινστιτούτο Ουάσινγκτον για την πολιτική της Εγγύς Ανατολής δήλωσε ότι τις δύο τελευταίες δεκαετίες το Ιράν υπερέβη τις προσδοκίες και είναι σε θέση να διεξάγει ασύμμετρο πόλεμο εναντίον μεγαλύτερων ναυτικών δυνάμεων.

Σε αυτό το κείμενο, αναλύουμε γιατί το Ιράν δεν θα μπορούσε να βυθίσει ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Υπενθυμίζουμε πως τα σκάφη κατηγορίας Nimitz είναι μια κλάση 10 πυρηνοκίνητων αεροπλανοφόρων σε υπηρεσία με το Ναυτικό των ΗΠΑ. Τα σκάφη αυτά έχουν εκτόπισμα περίπου 100.000 τόνων και συνολικό μήκος 332,8 μ. (1.092 πόδια).

Πύραυλοι Qader

Ο υπερηχητικός πύραυλος Qader που αναπτύχθηκε από το Ιράν έχει εύρος περίπου 185 μιλίων ή 300 χλμ., είναι αυτο-καθοδηγούμενος και μπορεί να εκτελέσει ελιγμούς για να κλειδώσει σε ένα κινούμενο στόχο. Ο πύραυλος είναι φτηνός, εύκολος στην εκτόξευση και μπορεί να αναπτυχθεί σε «σμήνη».

Τα 185 μίλια ή 300 χλμ σημαίνουν ότι οτιδήποτε στον Περσικό Κόλπο είναι μέσα στο βεληνεκές του πυραύλου. Αλλά έξω από τον Περσικό Κόλπο, στον Κόλπο του Ομάν, το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να επιχειρεί με ευκολία, πέρα ​​από το εύρος της ιρανικής απειλής, αλλά και εντός της επιχειρησιακής εμβέλειας των μαχητικών που επιχειρούν από τα αεροπλανοφόρα. Οι πλατφόρμες εκτόξευσης αυτών των πυραύλων θα μπορούσαν να εξουδετερωθούν από μακριά με πυραύλους Tomahawk.

Στο εσωτερικό του Περσικού Κόλπου υπάρχει επίσης ένα πρόβλημα. Ο ελιγμός του πυραύλου είναι περιορισμένος, επειδή τα πτερύγια του είναι μικρά. Ως εκ τούτου, ο πύραυλος δεν μπορεί να κάνει μεγάλες διορθώσεις στα τελευταία μίλια προσέγγισης προς το στόχο. Αυτό πιθανότατα εξηγεί γιατί όλες οι δοκιμές μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί με στατικούς στόχους.

Τα πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ από την άλλη πλευρά θα επιτελέσουν ελιγμούς αποφυγής. Αν και τεράστια, τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ μπορούν να κινηθούν εκπληκτικά γρήγορα με μέγιστη ταχύτητα άνω των 30 κόμβων ή περίπου 35 μίλια την ώρα.

Ακόμη, ο πύραυλος έχει μια κεφαλή 200 κιλών. Η κεφαλή θα μπορούσε ενδεχομένως να βλάψει ένα μεγάλο αεροπλανοφόρο, αλλά δεν θα μπορούσε προφανώς να το βυθίσει, αφού τα σκάφη είναι σχεδιασμένα με διαμερίσματα και τα κατεστραμμένα μέρη μπορούν να σφραγιστούν.

Αντιτορπιλικά

Τα πολεμικά πλοία κατηγορίας Arleigh Burke είναι αντιτορπιλικά πολλαπλών αποστολών που μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά εχθρικά αεροσκάφη (AAW), να εκτελέσουν ανθυποβρυχιακό πόλεμο (ASW), και αποτελούν τμήμα της Βαλλιστικής Πυραυλικής Άμυνας του συστήματος AEGIS (BMD). Τα σκάφη της κλάσης Arleigh Burke θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Θεωρείται απίθανο ένας ιρανικός πύραυλος να κατορθώσει να περάσει από το δίκτυο αεράμυνας που θα εχουν δημιουργήσει στην περιοχή τα συγκεκριμένα πλοία.

Αεροσκάφη επιτήρησης

Ακόμη, το αεροσκάφος Boeing E-3 έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει μια ολιστική άποψη του πεδίου μάχης και της τακτικής κατάστασης, οπότε θα είναι σε θέση να ανιχνεύσει εισερχόμενους πυραύλους από μεγάλες αποστάσεις.

Συμπέρασμα:

Ο πύραυλος QADER θα μπορούσε με κάποιο τρόπο να ξεπεράσει όλα τα εξελιγμένα συστήματα ασφάλειας και αντιπυραυλικής προστασίας του μεταφορέα και να επιτύχει ένα τυχερό χτύπημα σε ένα ευάλωτο σημείο, αλλά αυτό είναι πολύ απίθανο. Ακόμη και αν αυτό συμβεί, το αεροπλανοφόρο δεν θα βυθιστεί.

Δείτε παρακάτω στο βίντεο που ακολουθεί εντυπωσιακές εικόνες από την σύγκρουση Ιράν – ΗΠΑ στον Περσικό Κόλπο:




Πηγή: Defence Updates