MQ-9 Reaper: Το Πεντάγωνο θεωρεί ότι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ανασύρουν τα συντρίμμια από τη Μαύρη Θάλασσα

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι έχει ενδείξεις πως ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να ανασύρουν τα συντρίμμια του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους MQ-9 Reaper που κατέπεσε την Τρίτη στη Μαύρη Θάλασσα.

«Πράγματι έχουμε ενδείξεις ότι η Ρωσία πιθανότατα κάνει προσπάθειες να ανασύρει τα συντρίμμια του MQ-9… Ωστόσο, θεωρούμε εξαιρετικά απίθανο να καταφέρουν να αποκομίσουν οτιδήποτε χρήσιμο», είπε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας Πατ Ράιντερ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πληροφορίες από αμερικανό αξιωματούχο (ο οποίος δεν κατονομάζεται), ρωσικά πλοία έσπευσαν στην περιοχή όπου συνετρίβη το αμερικανικό MQ-9 Reaper, χωρίς να προκύπτει μέχρι στιγμής πως κατάφεραν να ανασύρουν συντρίμμια του μη επανδρωμένου αεροσκάφους.

Παράλληλα, τοπικά ρωσικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό εντόπισε το ημείο της συντριβής του MQ-9 Reaper λίγα χιλιόμετρα από την ακτή της Σεβαστούπολης, σε βάθος 850-900 μέτρων.

«Οι ρωσικές δυνάμεις του Ναυτικού θα ξεκινήσουν επιχείρηση για την ανάκτηση του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, καθώς το υπουργείο Άμυνας θέλει να πάρει τον κινητήρα και τον ‘εγκέφαλο’ του αεροσκάφους για μελέτη της τεχνολογίας», όπως υποστηρίζουν τα ρωσικά ΜΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαρτίου, δύο ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 παρενόχλησαν το αμερικανικό MQ-9 Reaper που πετούσε πάνω από διεθνή ύδατα της Μαύρης Θάλασσας, με αποτέλεσμα να σπάσουν έναν από τους έλικές του και να συντριβεί στη θάλασσα.

Η Ευρωπαϊκή Διοίκηση Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (U.S European Command) δημοσίευσε αποκλειστικά πλάνα στα οποία καρέ καρέ φαίνεται η αναχαίτιση και η «παρενόχληση».

Mε πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφ’ια Reuters