Η USAF έχει ξεκινήσει τη μετάβαση από το MQ-1 Predator στο σαφέστατα υπέρτερο και πιο εξελιγμένο MQ-9 Reaper, με το πρώτο να αποσύρεται από την ενεργό δράση μέσα στο 2018, μετά από 21 χρόνια υπηρεσίας. Η απόσυρσή τους συνιστά ίσως μία καλή ευκαιρία για την αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Π.Α., η οποία ήδη προχωρά το πρόγραμμα ενίσχυσης του στόλου UAV της με τα ισραηλινά Heron. Η Ελλάδα πιθανότατα θα ενδιαφερόταν για παραχώρηση από τις ΗΠΑ τριών, ίσως και περισσότερων, MQ-1 Predator από εκείνα που προορίζονται να παροπλιστούν και αυτό γιατί στις συζητήσεις με την ελληνική πλευρά, οι ΗΠΑ δεν φαίνονταν θετικές στην προοπτική της παραχώρησής τους μέσω διαδικασίας leasing.
Τα μη επανδρωμένα drones χρησιμοποιούνταν αρχικά για αναγνωριστικές αποστολές, αλλά οι σύγχρονες απειλές, ανάγκασαν τους επιτελείς να τους αναθέσουν ρόλους αεροπορικής υποστήριξης. Το Predator δεν είχε σχεδιαστεί για αυτό το σκοπό, αλλά στη πορεία εξελίχθηκε για να μεταφέρει οπλισμό βάρους έως 204 κιλά (πχ Hellfire).
Εναλλακτικά από τους 2 Hellfire, μπορεί να εξοπλιστεί είτε με 4 πυραύλους αέρος-αέρος Stinger, ή 6 AGM-176 Griffin για προσβολή επίγειων στόχων.
Το Predator έχει εμβέλεια έως 1.100 χιλιόμετρα και αυτονομία έως 24 ώρες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό για το περιβάλλον του Αιγαίου, χαρίζοντας πρωτόγνωρες ικανότητες επιτήρησης, ειδικά όταν και εάν η χώρα μας αποφασίσει να οριοθετήσει την ΑΟΖ της.
Δείτε στo βίντεο που ακολουθεί ενδιαφέρουσες πληροφορίες και εικόνες από την επιχειρησιακή δράση των αμερικανικών UAV: