Σε αυτό το βίντεο αναλύουμε τη μεταβαλλόμενη κατάσταση που οδήγησε στην απόφαση απόσυρσης των Predator και τη διαφορά στις επιχειρησιακές ικανότητες αυτών των δύο συστημάτων.
ΥΠΟΒΑΘΡΟ:
Το MQ-9 είναι το πρώτο UAV δολοφόνος (hunter-killer) σχεδιασμένο για επιτήρηση μεγάλου βεληνεκούς και μεγάλης αντοχής. Το 2006, ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, στρατηγός Τ. Michael Moseley, δήλωσε: μεταβήκαμε από την χρήση των drones πρωτίστως σε ρόλους πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης πριν από την επιχείρηση Iraqi Freedom, σε έναν πραγματικό ρόλο κυνηγού-δολοφόνου με το MQ-9.
MQ-1
Από την πρώτη επιχειρησιακή ανάπτυξή του στους βαλκανικούς πολέμους στα μέσα της δεκαετίας του 1990, το MQ-1 μεταβληθεί από ένα καθαρό αεροσκάφος παρακολούθησης σε ένα οπλισμένο drone που έχει εξελιχθεί σε σύμβολο των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε μεγάλα τμήματα της Μέσης Ανατολής. Το MQ-1 έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα πολύ αποτελεσματικό UAV μάχης, ειδικά δεδομένου ότι ποτέ δεν σχεδιάστηκε με την προοπτική να φέρει πυραύλους. Το MQ-1 σχεδιάστηκε για να συλλέγει πληροφορίες σχετικά με το πεδίο της μάχης. Καθώς η αεροπορία άρχισε να τα χρησιμοποιεί συχνότερα, ήταν εξοπλισμένα με πυραύλους Hellfire με καθοδηγητή λέιζερ, αν και αυτό έπειτα περιόρισε το ωφέλιμο φορτίο τους σε μόλις 450 λίβρες. Μείωση του ωφέλιμου φορτίου σημαίνει ότι μπορούν να μεταφερθούν λιγότεροι αισθητήρες και εξοπλισμός αναγνωρίσεως. Ένα άλλο μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να πετάξει σε μέγιστο ύψος μόλις 25.000 ποδιών και έχει μέγιστη ταχύτητα 84 μίλια/ώρα.
MQ-9
Το MQ-9 έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τον προκάτοχό του, αφού έχει σχεδιαστεί εξαρχής ως ένα αεροσκάφος με επιθετικές αρετές και ιδιότητες. Το MQ-9 μπορεί να πετάξει μέχρι τα 50.000 πόδια υψόμετρο, έχει ταχύτητα 194 μίλια/ώρα και μπορεί να φέρει ωφέλιμο φορτίο 800 λιβρών. Το Reaper έχει επίσης μια εμβέλεια 1.150 μίλια σε σύγκριση με τα 700 μίλια του MQ-1. Πρόκειται για ένα πολύ πιο ευέλικτο και ικανό drone, ειδικά με την προσθήκη του πολυφασματικού συστήματος στόχευσης (Multi-Spectral Targeting System).
Η γκάμα των αισθητήρων που διαθέτει είναι μεγάλη επιτρέποντας την παρακολούθηση πολλαπλών χερσαίων στόχων. Μπορεί επίσης να φέρει 4 πυραύλους Hellfire, δύο φορές τον αριθμό του MQ-1. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι πύραυλοι Hellfire είναι πολύ ευπροσάρμοστοι, καθώς μπορούν να έχουν διαφορετικούς τύπους κεφαλών για διάφορα επιχειρησιακά σενάρια. Για παράδειγμα, το Hellfire μπορεί να δεχτεί κεφαλές (HEAT) μεταξύ άλλων. Μπορεί επίσης να φέρει κατευθυνόμενες βόμβες GBU-12 Paveway II και GBU-38 Joint Direct Attack.
Το κόστος ανά μονάδα του MQ-1 είναι περίπου 7 εκατομμύρια δολάρια, ενώ το MQ-9 κοστίζει περίπου 14,75 εκατομμύρια δολάρια ανά μονάδα. Το κόστος ανά ώρα των πτήσεων του MQ-1 ανέρχεται σε $ 3.679, σε σύγκριση με τα 4.762 δολάρια για το MQ-9.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η απόσυρση του Predator δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουν να επιχειρούν. Αντ ‘αυτού, ο κατασκευαστής, General Atomics Aeronautical Systems, έχει ανακατασκευάσει τα αεροσκάφη για μη στρατιωτική χρήση, μετονομάζοντάς τα σε SkyGuardian και προσπαθεί να τα πουλήσει σε αστυνομικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο. Η αναβάθμιση στο MQ-9 έρχεται σε μια εποχή που τα αεροσκάφη παίζουν όλο και περισσότερο σημαντικό ρόλο σε αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης, σε σχέση με τις πρώτες μέρες των πολέμων του Ιράκ και του Αφγανιστάν.
Δείτε παρακάτω σε βίντεο εντυπωσιακά πλάνα από τα δύο drone της USAF: