«Μπρα ντε φερ» στη Χερσώνα: Τρομοκρατία η ανατίναξη φράγματος, λένε οι Ουκρανοί – Θα αντισταθούμε μέχρις ενός, λένε οι Ρώσοι

Η Χερσώνα αναδεικνύεται στο πιο «καυτό» σημείο του πολέμου στην Ουκρανία, με το Κίεβο να κατηγορεί την Μόσχα ότι ετοιμάζεται να ανατινάξει το φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού για να «πνίξει» την περιοχή και να καλύψει την υποχώρησή της και την Ρωσία να κατηγορεί την Ουκρανία ότι βομβαρδίζει αμάχους.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Δύση και τους Διεθνείς Οργανισμούς να μην επιτρέψουν την ενδεχόμενη ανατίναξη του φράγματος της Kakhovka στη Χερσώνα.

«Πρέπει τώρα όλοι μαζί – όλοι οι Ευρωπαίοι, όλοι οι παγκόσμιοι ηγέτες, όλοι οι διεθνείς οργανισμοί – να καταστήσουμε σαφές στο τρομοκρατικό κράτος ότι μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση στον HPP Kakhovka θα σημαίνει ακριβώς το ίδιο με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής. Οι συνέπειες για τη Ρωσία θα πρέπει να είναι αντίστοιχες. Ο κόσμος πρέπει να αντιδράσει – προληπτικά. Αυτό είναι το κλειδί τώρα», είπε ο Ζελένσκι.

Αφού προειδοποίησε ότι η καταστροφή του φράγματος θα σήμαινε μεγάλης κλίμακας καταστροφή όχι μόνο στην Χερσώνα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, ο Ζελένσκι ανέφερε: «Αν η Ρωσία προετοιμάζει μια τέτοια τρομοκρατική επίθεση, εάν εξετάζει σοβαρά ένα τέτοιο σενάριο, σημαίνει ότι οι τρομοκράτες γνωρίζουν ξεκάθαρα ότι δεν θα μπορέσουν να κρατήσουν όχι μόνο τη Χερσώνα, αλλά και ολόκληρο τον νότο της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας».

Οι φιλορωσικές αρχές της περιφέρειας της Χερσώνας στη νότια Ουκρανία κατηγόρησαν από την πλευρά τους σήμερα τις δυνάμεις του Κιέβου ότι σκότωσαν τέσσερις ανθρώπους βομβαρδίζοντας την γέφυρα Αντονόφσκι στον ποταμό Δνείπερο, η οποία χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση κόσμου από την περιοχή.

«Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Telegram ο Κίριλ Στρεμούσοφ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής κατοχικής διοίκησης στη  Χερσώνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι φιλορωσικές δυνάμεις κάλεσαν τους πολίτες να μεταφερθούν στην αριστερή όχθη του Δνείπερου καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν αντεπίθεση.

Το Κίεβο χαρακτήρισε «εκτοπισμό» αυτό το είδος μετακίνησης πληθυσμού, μετά την ανακοίνωση αυτήν την εβδομάδα από τις φιλορωσικές αρχές ότι προγραμματίζουν να απομακρύνουν περίπου 50.000-60.000 ανθρώπους από τη Χερσώνα τις επόμενες έξι ημέρες εν μέσω κλιμακούμενων πιέσεων από την ουκρανική αντεπίθεση.

Η ρωσική κατοχική διοίκηση της Χερσώνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα ότι το Κίεβο έριξε «12 (ρουκέτες μεγάλου βεληνεκούς) HIMARS σε σημείο διέλευσης αμάχων κοντά στη γέφυρα Αντονόφσκι» και ότι η ρωσική αντιαεροπορική άμυνα κατέρριψε 11.

Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο και κυκλοφορική συμφόρηση από οχήματα που περίμεναν να διασχίσουν τον ποταμό.

Η Ουκρανία αντιθέτως, αφού επιβεβαιώνει ότι έπληξε την γέφυρα Αντονόφσκι, αναφέρει πως η επίθεση έγινε κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας, ακριβώς για να μην κινδυνεύσουν άμαχοι πολίτες.

Χθες, Πέμπτη, ο Στρεμούσοφ είχε δηλώσει ότι 15.000 άνθρωποι πέρασαν τον ποταμό για να καταφύγουν στην αριστερή του όχθη, στο πλαίσιο της εκκένωσης της περιοχής που έχουν διοργανώσει οι φιλορωσικές δυνάμεις. Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία δεν θα εγκαταλείψει την Χερσώνα, την πρώτη σημαντική ουκρανική πόλη που έθεσαν υπό τον έλεγχό τους οι ρωσικές δυνάμεις τον Μάρτιο, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής τους στην Ουκρανία.

«Η Χερσώνα θα αντισταθεί ως τον τελευταίο» άνδρα, πρόσθεσε σε σημερινή ανάρτησή του ο Στρεμούσοφ.