Μπούτσα: Η αλήθεια για τα αποκρουστικά εγκλήματα πολέμου – «Εκτέθηκαν» τα ψέματα των Ρώσων [σκληρές εικόνες]

Η ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα Bellingcat δημοσίευσε ανάλυση από πληροφορίες που ανέκτησε μέσω ανοιχτών πληγών πληροφόρησης σχετικά με τις αποκρουστικές, φρικαλέες και ωμές εικόνες των εκτελεσθέντων αμάχων από τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής στην Μπούτσα, κάτι το οποίο το Κρεμλίνο απορρίπτει και καταγγέλλει ως στημένο σκηνικό και «fake news». Στο πλαίσιο αυτό, οι δορυφορικές εικόνες της Maxar αποκαλύπτουν την αλήθεια για την μαρτυρική αυτή πόλη.

Μάλιστα, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε σε σχετική ανάρτηση που έκανε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram ότι «ούτε ένας ντόπιος κάτοικος δεν έχει υποστεί οποιαδήποτε βίαιη ενέργεια» ενώ στη συνέχεια έκαναν αναφορά και στην παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας που έδωσαν οι Ρώσοι στρατιώτες στους αμάχους της περιοχής, οι οποίοι. σύμφωνα με τη Μόσχα, ήταν ελεύθεροι να μετακινούνται καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου που οι ρωσικές δυνάμεις είχαν την πόλη υπό τον έλεγχό τους.

Η ανάλυση των ρωσικών και ουκρανικών στοιχείων

Ωστόσο, έπειτα από διεξοδική έρευνα και ανάλυση ανοιχτών πηγών πληροφόρησης (OSINT) που πραγματοποίησαν οι ερευνητές και συνεργάτες της Bellingcat, φαίνεται πως καταρρίπτουν τα «αφηγήματα» των Ρώσων περί «στημένων σκηνικών και τοποθετημένων σορών» αποδεικνύοντας το αντίθετο, συχνά χρησιμοποιώντας οπτικοακουστικό υλικό που δημοσίευσαν οι ίδιοι οι Ρώσοι.

Η Μόσχα ανέφερε ότι ήδη από τις 31 Μαρτίου, τα ρωσικά στρατεύματα είχαν αποχωρήσει από την Μπούτσα, ωστόσο το τηλεοπτικό ZVEZDA, που ασχολείται και καλύπτει τις εξελίξεις και τις δραστηριότητες των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε άρθρο που δημοσίευσε την 1η Απριλίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ρωσικές αερομεταφερόμενες μονάδες και Πεζοναύτες απέκρουσαν αποτελεσματικά τις ουκρανικές αντεπιθέσεις στην γραμμή Γκοστομέλ – Μπούτσα και πλέον ελέγχουν την περιοχή από τον ποταμό Ιρπίν με κατεύθυνση το Κίεβο, ενώ είναι σε εξέλιξη επιχειρήσεις εκκαθάρισης οικισμών για τον εντοπισμό πιθανών ουκρανικών στοιχείων».

Άρα το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας αποκαλύπτει ότι την 1η Απριλίου υπάρχουν ακόμα συγκρούσεις στην περιοχή που είναι υπό ρωσική κατοχή, κάτι που φαίνεται να επιβεβαιώνεται όχι μόνο βίντεο της ίδιας μέρας του Γραμματέα του Τοπικού Συμβουλίου της Μπούτσα, αλλά και από τις πρώτες δημοσιευμένες εικόνες νεκρών αμάχων, ανατρέποντας έτσι τους ρωσικούς ισχυρισμούς ότι αυτοί  έχουν σκοτωθεί από τις 3 Απριλίου και ύστερα.

Προσοχή ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Στο υλικό που έχει αναρτηθεί ήδη από τις δύο πρώτες μέρες του Απριλίου, εμφανίζονται πτώματα και σοροί νεκρών αμάχων, που όχι μόνο έχουν παραμείνει στην ίδια θέση μετά από δύο και τρεις ημέρες, όταν και εντοπίστηκαν και μεταδόθηκαν από δυτικά μέσα ενημέρωσης αλλά και όσοι προσπάθησαν να «επιχειρηματολογήσουν» περί στημένων σκηνικών και «κινούμενων πτωμάτων από ηθοποιούς» εκτέθηκαν σε μεγάλο βαθμό.

Προκύπτει μετά από ενδελεχή έρευνα ανεξάρτητων αναλυτών ότι οι νεκροί άμαχοι εκτελέσθηκαν από τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πριν τις 3 Απριλίου και πιο συγκεκριμένα μεταξύ 31 Μαρτίου – 1 Απριλίου, όταν ακόμα η Μπούτσα ήταν ακόμα υπό τον έλεγχό τους, όπως οι ίδιοι οι Ρώσοι εξάλλου δήλωσαν.

Δείτε σχετικό thread – Ακολουθούν σκληρές εικόνες: