Είκοσι δύο πολίτες, ανάμεσά τους είκοσι μέλη δύναμης βοηθητικής των ενόπλων δυνάμεων, έχασαν τη ζωή τους προχθές Παρασκευή σε δυο επιθέσεις που φέρονται να διέπραξαν τζιχαντιστές στο βόρειο και στο δυτικό τμήμα της Μπουρκίνα Φάσο, σύμφωνα με πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις υπηρεσίες ασφαλείας και κατοίκους.
Το χωριό Κογκσαμπλογκό, όχι μακριά από την Μπουλσά, πρωτεύουσα της επαρχίας Ναμεντεγκά, «έγινε την Παρασκευή στόχος επίθεσης από τρομοκρατικές οργανώσεις», δήλωσε πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας. «Ο απολογισμός είναι δεκαέξι πεσόντες Εθελοντές για την Άμυνα της Πατρίδας (VDP, δύναμη βοηθητική του στρατού)», διευκρίνισε η πηγή αυτή.
Οι παραστρατιωτικοί «προκάλεσαν απώλειες στον εχθρό», διαβεβαίωσε. Επιβεβαιώνοντας την «επίθεση» η οποία «είχε στόχο τους VDP της κοινότητας», κάτοικος ανέφερε πως δύο άμαχοι επίσης σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν. Οι δράστες της επίθεσης «πυρπόλησαν» σπίτια, μοτοσικλέτες, άλλα οχήματα «καθώς και την αγορά», συνέχισε ο κάτοικος, απευθύνοντας έκκληση να διεξαχθεί «επιχείρηση ευρείας κλίμακας του στρατού» στην επαρχία Ναμεντεγκά, διότι «βιώνει αναζωπύρωση των επιθέσεων».
Σύμφωνα με δεύτερη πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις ασφαλείας, άλλη επίθεση διαπράχθηκε την ίδια ημέρα στη Φο, κοινότητα της επαρχίας Ουέ (δυτικά). «Τέσσερις VDP του χωριού Κιεμπανί σκοτώθηκαν», πρόσθεσε. Κάτοικοι της κοινότητας με τους οποίους επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, η Φο, η οποία έχει γίνει στόχος επιθέσεων τζιχαντιστών επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες, «αδειάζει μέρα τη μέρα από κατοίκους».
Η Μπουρκίνα Φάσο έχει βρεθεί αντιμέτωπη από το 2015 με την κλιμακούμενη βία οργανώσεων τζιχαντιστών που εμφανίστηκαν στο Μάλι μερικά χρόνια νωρίτερα προτού εξαπλωθούν πέραν των συνόρων του. Την Τετάρτη, περίπου είκοσι άμαχοι δολοφονήθηκαν σε δυο εφόδους φερόμενων ως τζιχαντιστών στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Και, την 26η Ιουνίου, τουλάχιστον 71 άνδρες, 31 μέλη του στρατού και 40 μέλη των VDP, σκοτώθηκαν σε τρεις επιθέσεις φερόμενων ως τζιχαντιστών.
Η βία τζιχαντιστικών οργανώσεων που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος έχει στοιχίσει τη ζωή εδώ κι οκτώ χρόνια σε πάνω από 10.000 ανθρώπους, πολίτες και στρατιωτικούς, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ εξανάγκασε πάνω από δύο εκατομμύρια άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ. Τη χώρα της Αφρικής κυβερνά από τον Σεπτέμβριο του 2022 ο λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, που κατέλαβε την εξουσία με το δεύτερο στρατιωτικό πραξικόπημα μέσα σε οκτώ μήνες.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters