Τριάντα τρεις πολίτες δολοφονήθηκαν την Πέμπτη σε επίθεση που φέρονται να διέπραξαν τζιχαντιστές στη δυτική Μπουρκίνα Φάσο, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ο κυβερνήτης στην περιοχή Μπουκλ της επαρχίας Μουχούν.
«Το απόγευμα της Πέμπτης 11ης Μαΐου, περί τις 17:00 [σ.σ. τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας], το χωριό Γιουλού, στην περιφέρεια Τσεριμπά, στην επαρχία Μουχούν, υπέστη άνανδρη και βάρβαρη επίθεση τρομοκρατών», ανέφερε ο αξιωματούχος, ο Μπαμπό Πιερ Μπασιγκά.
«Ένοπλοι έβαλαν στο στόχαστρο ειρηνικούς πολίτες» της Μπουρκίνα Φάσο που ασχολούνταν με αγροτικές δουλειές κατά μήκος όχθης ποταμού, συνέχισε ο κ. Μπασιγκά, διευκρινίζοντας πως ο ακόμη «προσωρινός» απολογισμός των θυμάτων «κάνει λόγο για 33 νεκρούς».
33 civilians killed in Burkina Faso attack: governor https://t.co/3kgzhiLazc pic.twitter.com/yVHbVZTwHm
— Arab News (@arabnews) May 14, 2023
Πηγές στην περιοχή επιβεβαίωσαν την επίθεση αγνώστων, «βαριά οπλισμένων» που κινούνταν «με μοτοσικλέτες», οι οποίοι άνοιξαν πυρ εναντίον καλλιεργητών οπωροκηπευτικών «αδιακρίτως», διευκρινίζοντας πως τα θύματα ενταφιάστηκαν προχθές Παρασκευή.
Κάτοικοι της Τσεριμπά έκαναν ακόμη λόγο για τουλάχιστον τρεις τραυματίες από σφαίρες. Μίλησαν εξάλλου για πυρπολήσεις χωραφιών και αποθηκών τροφίμων πριν από την αποχώρηση των δραστών του μακελειού.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη Μπασιγκά, «βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της ασφάλειας» στην περιοχή αυτή της Μπουρκίνα Φάσο.
Ο αξιωματούχος αξίωσε οι κάτοικοι να «διπλασιάσουν την επαγρύπνησή τους» και να «συνεχίσουν τη συνεργασία με τις δυνάμεις που μάχονται για την ολοκληρωτική νίκη επί της τρομοκρατίας και την οριστική επιστροφή της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή».
Η Μπουρκίνα Φάσο, που μετατράπηκε σε θέατρο δυο στρατιωτικών πραξικοπημάτων το 2022, είναι αντιμέτωπη από το 2015 με την κλιμακούμενη βία τζιχαντιστικών ομάδων που εμφανίστηκαν στο Μαλί και στον Νίγηρα μερικά χρόνια νωρίτερα, προτού η δράση τους εξαπλωθεί.
Η βία των οργανώσεων αυτών, που ορκίζονται πίστη είτε στην Αλ Κάιντα ή στο Ισλαμικό Κράτος, έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 10.000 ανθρώπους – πολίτες και στρατιωτικούς – συνολικά, σύμφωνα με ΜΚΟ, ενώ ξερίζωσε από τον τόπο τους κάπου δυόμισι εκατομμύρια αμάχους, που μετατράπηκαν σε εσωτερικά εκτοπισμένους.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε τον Μάρτιο σε οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας παρατάθηκε την Παρασκευή για άλλους έξι μήνες από το μεταβατικό κοινοβούλιο.
Στα μέσα Απριλίου, οι μεταβατικές αρχές της Μπουρκίνα Φάσο κήρυξαν «γενική επιστράτευση», προκειμένου να «δοθούν στο κράτος όλα τα απαραίτητα μέσα» για να αντιμετωπίσει τη δράση τζιχαντιστών.
Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ