Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «άφθαρτη» τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ, μετά την πρώτη του συνάντηση χθες Πέμπτη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν πριν τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της G7.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC ο Τζόνσον και η οποία μεταδόθηκε σήμερα το πρωί επεσήμανε ότι Βρετανία και ΗΠΑ μοιράζονται κοινές θέσεις σε θέματα που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παγκόσμια τάξη και τις διατλαντικές σχέσεις.
Ο Τζόνσον δήλωσε ότι είχε μια «εκπληκτική» συνάντηση με τον Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται στην Κορνουάλη για να συμμετάσχει στην G7. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες στο Κάρμπις Μπέι, πριν την έναρξη της συνόδου σήμερα. Ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε ότι θεωρεί τη σχέση της χώρας του με τις ΗΠΑ «άφθαρτη» και «βαθιά και σημαντική». «Είναι μια σχέση που έχει κρατήσει για πολύ καιρό και αποτελεί σημαντικό μέρος της ειρήνης και της ευημερίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο», υπογράμμισε.
Το πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας
Στη διάρκεια της συνάντησής τους χθες Πέμπτη οι δύο ηγέτες συζήτησαν «25 θέματα» λεπτομερώς, ανάμεσά τους το ζήτημα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit, καθώς η συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ προβλέπει να μην υπάρξουν έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.
O Μπάιντεν έχει προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε νέα διευθέτηση δεν θα πρέπει να θέσει σε κίνδυνο τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, η οποία υπεγράφη το 1998 και τερμάτισε δεκαετίες βίας στη Βόρεια Ιρλανδία. Όταν ρωτήθηκε αν ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος έχει καταγωγή από την Ιρλανδία, εξέφρασε τις ανησυχίες του για το θέμα, ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι, ο πρόεδρος δεν είπε τίποτα τέτοιο».
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, που περιλαμβάνεται στην συμφωνία του Brexit διατηρεί ντε φάκτο τη βρετανική επαρχία της Βόρειας Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση για τα εμπορεύματα και προβλέπει την διεξαγωγή τελωνειακών ελέγχων στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας για τα προϊόντα που προέρχονται από ή κατευθύνονται προς την Βρετανία.
Η διευθέτηση αυτή, αντικείμενο μαραθώνιων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Βρυξέλλες και το Λονδίνο κατά την διαδικασία του Brexit έχει ως στόχο την αποφυγή της επαναφοράς των συνόρων ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας, βρετανικής επαρχίας, γεγονός που θα συνιστούσε απειλή για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters