Μπορέλ: «Το Ισραήλ χρηματοδοτούσε τη Χαμάς για να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή»

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα πως το κράτος του Ισραήλ χρηματοδότησε τη σύσταση της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στην προσπάθεια να αποδυναμώσει την Παλαιστινιακή Αρχή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει αρνηθεί κατηγορίες αντιπάλων του στο Ισραήλ και ορισμένων διεθνών μέσων ενημέρωσης πως η κυβέρνησή του στήριξε ενεργά επί χρόνια τη Χαμάς στη Γάζα.

«Ναι, η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση του Ισραήλ στην προσπάθεια να αποδυναμωθεί η Παλαιστινιακή Αρχή της οποίας ηγείται η Φάταχ», είπε ο Μπορέλ σε μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Βαγιαδολίδ, χωρίς να πει περισσότερα για αυτή την υποτιθέμενη χρηματοδότηση.

Επικοινωνία Μπάιντεν – Νετανιάχου 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Αυτή ήταν η πρώτη επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες από τις 23 Δεκεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, η σχέση των οποίων είναι διαβόητα δύσκολη, αναφέρθηκαν «στις τελευταίες εξελίξεις στη Γάζα και το Ισραήλ» περιορίστηκε να ανακοινώσει ο Λευκός Οίκος, με την υπόσχεση ότι θα δώσει αργότερα στη δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες από τη συνομιλία τους.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters