Μπλίνκεν: «Η Ρωσία παρέλαβε βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και θα τους χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία»

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι το Ιράν έχει μεταφέρει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, συνιστώντας μια απειλή για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν αργότερα σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης, δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους στον πόλεμό της στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και ότι μοιράζεται επίσης τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων για πυρηνικά ζητήματα.

Μετά από αυτήν την επιβεβαίωση, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει την Παρασκευή με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, την πιθανότητα να επιτρέψουν στην Ουκρανία να «χτυπά» το ρωσικό έδαφος με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.

Η Wall Street Journal είχε αναφέρει σε δημοσίευμά της την περασμένη βδομάδα για την μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων από την Ισλαμική Δημοκρατία στη Μόσχα, η οποία «ανησυχεί τους Ουκρανούς». Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε, αλλά ούτε διέψευσε το δημοσίευμα, σε αντίθεση με την Τεχεράνη που διέψευσε κατηγορηματικά τις πληροφορίες.

«Οποιαδήποτε μεταφορά ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία θα συνιστούσε μια δραματική κλιμάκωση της υποστήριξης του Ιράν στη Ρωσία κατά της Ουκρανίας», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS

Επίσκεψη στο Κίεβο μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του 

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Λάμι ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν αυτήν την εβδομάδα.

«Είμαι σε θέση θα επιβεβαιώσω ότι ο Τόνι κι εγώ θα ταξιδέψουμε στο Κίεβο αυτήν την εβδομάδα, στην πρώτη κοινή τέτοιου είδους επίσκεψη εδώ και περισσότερο απο μία δεκαετία», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών στο πλευρό του αμερικανού ομολόγου του που επισκέπτεται την Βρετανία.

«Είμαστε οι στενότεροι σύμμαχοι, άρα είμαι ευτυχής που θα ταξιδέψουμε μαζί δείχνοντας την δέσμευσή μας απέναντι στην Ουκρανία», είπε.

Με πληρφοροίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters