Περισσότεροι από δέκα άνθρωποι ενδέχεται να έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια τμήματος ενός πολυόροφου συγκροτήματος διαμερισμάτων στην ρωσική πόλη του Μπέλγκοροντ, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Την είδηση, αρχικά μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων RIA Novosti και TASS επικαλούμενα ανώνυμες πηγές των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.
Σύμφωνα με το TASS δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ωστόσο στο ρωσόφωνο κανάλι Mash στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί από την κατάρρευση.
Τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων δεν ανέφεραν την αιτία της κατάρρευσης του συγκροτήματος στο Μπέλγκοροντ.
Η στιγμή της κατάρρευσης καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο, στο οποίο δεν φαίνεται – τουλάχιστον δια γυμνού οφθαλμού – να δέχεται πλήγμα το κτίριο στο Μπέλγκοροντ, αλλά μοιάζει περισσότερο με κάποιου είδους έκρηξη στο εσωτερικό του:
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε σε ανακοίνωσή του πως το κτιριακό συγκρότημα στο Μπέλγκοροντ επλήγη από τα θραύσματα πυραύλου Tochka-U που είχε εκτοξευτεί από την Ουκρανία και καταρρίφθηκε από την ρωσική αντιαεροπορική άμυνα, προκαλώντας την κατάρρευση τμήματος του κτιρίου.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ουκρανία πραγματοποίησε την επίθεση με τη χρήση πυραύλων Tochka-U, Vampire και Olkha, αλλά και με ρουκέτες.
Αντιθέτως ο κυβερνήτης της ομώνυμης ρωσικής περιφέρειας Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ έσπευσε να γράψει στο Telegram πως «τμήμα ενός πολυόροφου συγκροτήματος διαμερισμάτων στη ρωσική πόλη του Μπέλγκοροντ κατέρρευσε σήμερα μετά από βομβαρδισμό των Ουκρανών».
Δεν λείπουν πάντως και εκείνοι – κυρίως Ουκρανοί χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης – που αναφέρουν πως το κτίριο στο Μπέλγκοροντ επλήγη από πύραυλο της ρωσικής αεράμυνας.
Κάποιοι εξ αυτών μάλιστα μιλούν για «ξεκάθαρη προβοκάτσια» ή για επιχείρηση «ψευδούς σημαίας (false flag)», όπως για παράδειγμα το Nexta TV, που επικαλείται το Ουκρανικό Κέντρο Κατά της Παραπληροφόρησης.
Θυμίζουν δε πως ανάλογη κίνηση είχε γίνει το 1999 πριν την ρωσική εισβολή στην Τσετσενία.
Πηγές: Με πληροφορίες από Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτο: X (πρώην Twitter)