Το Μπελγκορόντ είναι μια ρωσική διοικητική περιφέρεια, με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη, που συνορεύει με την Ουκρανία.
Χθες, στις 12 Σεπτεμβρίου, ο κυβερνήτης του Μπελγκορόντ, Vyacheslav Gladkov, έδωσε εντολή εκκένωσης χωριών της περιφέρειάς του που βρίσκονται πολύ κοντά στα σύνορα.
Συγκεκριμένα κάλεσε τους κατοίκους των χωριών Zhuralevka και Nedkhoteevka να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Μάλιστα όπως μεταδίδεται μέσω λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι ρωσικές αρχές απειλούν να συλλάβουν οποιονδήποτε στο Μπελγκορόντ φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή Ρώσους στρατιώτες.
Αμέσως σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων από αυτοκίνητα κατοίκων της περιοχής που φεύγουν άρον-άρον.
Η αποχώρηση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Αιτία είναι το γεγονός ότι ο Ουκρανικός στρατός κατά την αντεπίθεσή του των τελευταίων ημερών, έφτασε μέχρι τα σύνορα του Μπελγκορόντ, όπου δεν βρίσκονται ρωσικά στρατεύματα.
Ήδη στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο που αποτυπώνουν Ουκρανούς στρατιώτες να βρίσκονται στην οριογραμμή, την οποία – αν ήθελαν ή αν είχαν σχετική εντολή – θα μπορούσαν να περάσουν χωρίς αντίσταση.
Όμως τι είναι αυτό που ανάγκασε τον κυβερνήτη του Μπελγκορόντ να δώσει την εντολή εκκένωσης και γιατί έσπευσαν να την ακολουθήσουν δεκάδες κάτοικοι της ρωσικής περιοχής, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους;
Γιατί πολύ απλά η ευρύτερη περιοχή αποτελεί στρατιωτική βάση της Ρωσίας. Από εκεί έχουν εκτοξευθεί πύραυλοι εναντίον στρατιωτικών και μη στόχων στην Ουκρανία. Κάποιες φορές μάλιστα χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, όπως έγινε πρόσφατα με την εκτόξευση πυραύλου Iskander.
Στην ίδια περιοχή βρίσκεται επίσης στρατιωτικό αεροδρόμιο, από το οποίο ρωσικά αεροσκάφη απογειώνονται για να εξαπολύσουν επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας.
Επιπλέον, το Μπελγκορόντ χρησιμοποιείται ως βάση ανεφοδιασμού των ρωσικών στρατευμάτων, γι αυτό και υπάρχουν εκεί αποθήκες τόσο πυρομαχικών όσο και καυσίμων. Που κάποιες φορές αναφλέγονται. Άλλοτε εξαιτίας του «καυτού ήλιου και των υψηλών θερμοκρασιών», όπως ανέφεραν οι ίδιοι οι Ρώσοι. Κι άλλοτε από «τυχαίες» πυρκαγιές, όπως στις 18 Αυγούστου.
Ίσως για τον «συναγερμό» που έχει σημάνει στην περιοχή να παίζει κάποιο ρόλο πως οι Ουκρανοί ανακατέλαβαν την περιοχή που συνορεύει με το Μπελγκορόντ. Και είναι σε «απόσταση αναπνοής». Τόσο μικρή, που δεν χρειάζονται καν τα HIMARS.